Historia oliwek FIGARO zaczęła siÄ™ w 1920 roku w gorÄ…cej hiszpaÅ„skiej Sewilli na poÅ‚udniu Hiszpanii. Od tamtej pory rodzinna firma BT Exportadora De Aceitunas S.A. dostarcza na Å›wiatowy rynek doskonaÅ‚e oliwki. Swój smak zawdziÄ™czajÄ… oryginalnej recepturze zalewy, a także dbaÅ‚oÅ›ci o najwyższÄ… jakość procesów produkcyjnych. Każdy otwarty sÅ‚oik czy puszka daje gwarancjÄ™, że w Å›rodku znajdujÄ… siÄ™ oliwki o doskonaÅ‚ym smaku i najwyższej jakoÅ›ci. DziÅ› FIGARO skosztować można w ponad 60 krajach Å›wiata, a firma prowadzona jest już przez trzecie pokolenie rodziny Trujillo. Firma Dorapol z Krakowa sprowadziÅ‚a do Polski nadziewane oliwki typu Manzanilla. Cztery oryginalne kompozycje urzekajÄ… podniebienie lekko orzechowym posmakiem oliwki i kunsztownym nadzieniem... Oliwki FIGARO dostÄ™pne w czterech wersjach smakowych: oliwki nadziewane pastÄ… chili, nadziewane anchois, pastÄ… czosnkowÄ… i bÅ‚Ä™kitnym serem pleÅ›niowym. Oliwki marki FIGARO polecamy do wszystkich potraw, jako przekÄ…ska do zimnych miÄ™s, wÄ™dlin, jako dodatek do saÅ‚atek np. greckiej, baÅ‚kaÅ„skiej, potraw miÄ™snych, rybnych, pizzy, spaghetti. Zdaniem smakoszy bardzo nadajÄ… siÄ™ do piwa. Oliwki nadziewane FIGARO podane do dobrego alkoholu stanÄ… siÄ™ gwiazdÄ… każdego przyjÄ™cia... Oliwki nadziewane FIGARO sÄ… dostÄ™pne na rynku w puszkach o gramaturze 200 g. Historia OliwekWykwintny owoc o niepowtarzalnym smaku i aromacie to odmiana Gordales znana u nas pod nazwÄ… oliwki Królewskie, duża, miÄ™sista oliwka zazwyczaj nadziewana migdaÅ‚em, zÄ…bkiem czosnku lub paprykÄ….Odmiana Manzanilla– jasnozielona o dużym miąższu, maÅ‚ej pestce, stosowana do faszerowania wszelkiego rodzaju nadzieniem: pastÄ… anchois z cenionej kulinarnie ryby zwanej SardellÄ…, pastÄ… chilli, czosnkowÄ…, pomaraÅ„czowÄ…, migdaÅ‚em, tuÅ„czykiem...Nadziewane oliwki sÄ… najwiÄ™kszÄ… dumÄ… Hiszpanów, którzy jako pierwsi zaczÄ™li wypeÅ‚niać zielone owoce różnymi kompozycjami. Kolejna odmiana to Hojiblanca [okiblanka] nieduża, ciemnozielona o dużej pestce, maÅ‚o miąższu. Najczęściej nadziewa siÄ™ jÄ… pastÄ… paprykowÄ…. Nadaje siÄ™ doskonale do czernienia. W procesie utleniania przy użyciu glukonianu żelaza otrzymujÄ™ siÄ™ z zielonych oliwek zupeÅ‚nie czarne. TÄ™ technologiÄ™ również wypracowali Hiszpanie.Oliwki cenione sÄ… za swoje walory smakowe i piÄ™kny zapach. Hiszpanie zajadajÄ… siÄ™ nimi (chrupiÄ… je) przy każdej okazji. Na równi ceniÄ… oliwki zielone i czarne. ZachÄ™cajÄ… do ich konsumpcji twierdzÄ…c, że można je polubić od razu, albo jedzÄ…c dziesięć, a w jedenastej odnajdujÄ…c wspaniaÅ‚y niepowtarzalny smak. Kto raz spróbowaÅ‚ oliwek FIGARO i pokochaÅ‚ ich smak, pokochaÅ‚ go na zawsze.Åšwieże owoce nie nadajÄ… siÄ™ do jedzenia, gdyż sÄ… bardzo gorzkie. Dopiero po żmudnym procesie produkcji, maceracji w solankach nadajÄ… siÄ™ do spożycia. Oliwki do konsumpcji zbiera siÄ™ wczeÅ›niej niż do produkcji oliwy, gdyż muszÄ… być mniej dojrzaÅ‚e. Tradycja produkcji oliwek w krajach Å›ródziemnomorskich datuje siÄ™ od tysiÄ…cleci, a mimo to nie każdy Nawet oryginalny produkt dorównuje sobie nawzajem. Każdy z producentów ma wypracowanÄ… od lat recepturÄ™, którÄ… strzeże jak wielkiej tajemnicy. O jakoÅ›ci, smaku oliwek decyduje najdrobniejszy parametr w caÅ‚ym żmudnym procesie produkcji. Wyprodukować naprawdÄ™ wysokiej jakoÅ›ci oliwki to jest sztuka.Oliwki czarne z pestkÄ…, lub drylowane sÄ… delikatniejsze, mniej sÅ‚one, ale charakteryzujÄ… siÄ™ również ciekawym smakiem. O jakoÅ›ci oliwek decyduje nie tylko gatunek, ale i wielkość owocu. OkreÅ›lenie klasy oliwek dotyczy iloÅ›ci owoców przypadajÄ…cych na jeden kilogram. Im mniej sztuk tym wyższa klasa np. w I klasie odmiany Gordales mieÅ›ci siÄ™ zaledwie 70-80 sztuk w kilogramie, w klasie Å›redniej jakoÅ›ci 180-200 sztuk. Oliwki cenione sÄ… za swoje walory odżywcze, zawierajÄ… wiele witamin A, E, K, sole mineralne i mikroelementy (sód, magnez, żelazo, jod). SÄ… kaloryczne, ale jednak lekkostrawne. I to, co najcenniejsze, poprzez gamÄ™ nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych powodujÄ… obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Tak jak oliwa Extra VIRGIN – czyli sok z oliwek, doskonale zmniejszajÄ… ryzyko chorób serca i ukÅ‚adu krążenia. Oliwki znakomicie zaostrzajÄ… apetyt, dlatego stosuje siÄ™ je jako przystawki przed głównym posiÅ‚kiem, lub jako skÅ‚adnik aperitif. Jak to okreÅ›lajÄ… Hiszpanie „pojada siÄ™ je w oczekiwaniu na posiÅ‚ek”. Owoce te można podawać wÅ‚aÅ›ciwie przed każdym posiÅ‚kiem. Najsmaczniejsze sÄ… zimne, prosto z lodówki. Wyjmuje siÄ™ je z zalewy tuż przed podaniem na stół. Tylko wtedy można w peÅ‚ni docenić ich smak.W Hiszpanii, gdy ktoÅ› zamawia w barze piwo lub lampkÄ™ wina, dostaje także kilka oliwek tzw. Tapaz. Cena w sklepie:Oliwki FIGARO z chili (puszka 200 g): 4,85Oliwki FIGARO z serem pleÅ›niowym (puszka 200 g): 4,85Oliwki FIGARO z czosnkiem (puszka 200 g): 4,85Oliwki FIGARO z anchois (puszka 200 g) 4,85

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma piwo Tyskie
Makaron spaghetti ugotowany ile waży
Które piwo ma najmniej kalorii

Wersja do druku