Razem z nadejÅ›ciem wiosny pomimo coraz lepszej aury czujemy zmÄ™czenie. Powodem tego jest dÅ‚ugotrwaÅ‚e niedotlenienie organizmu, brak ruchu na Å›wieżym powietrzu, niedostatek naturalnych witamin i minerałów. Mimo tego, że medycyna nie definiuje takiego terminu jako „przesilenie wiosenne”, to gdy po zimie robi siÄ™ cieplej, wielu z nas czuje spadek siÅ‚ witalnych. Dlatego szczególnie w tym okresie powinniÅ›my zwrócić uwagÄ™ na wÅ‚aÅ›ciwie zbilansowanÄ… dietÄ™.

Odpowiednio dobrana dieta, dostarcza organizmowi odpowiednie ilości białka, witamin oraz składników mineralnych. Najlepiej jeśli są one dostarczane do naszego organizmu w naturalnej postaci, czyli w produktach, które jemy na co dzień. Wszyscy wiemy, że w zdrowej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców, ale rzadziej doceniamy mięso i wędliny jako źródła cennych, niezbędnych składników pokarmowych.

Co w mięsie?

Mięso oraz wędliny są bogatym źródłem witaminy B12, a także żelaza, cynku oraz białka. Witamina B12 (inaczej nazywana kobolaminą) jest niezbędna w procesie prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek naszego organizmu. Chcąc z niewyczerpaną energią funkcjonować na wiosnę, musimy zwiększyć nasze siły witalne. Niedobór witaminy B12 powoduje niedokrwistość, której jednym z objawów jest zmęczenie i apatia. Witamina B12 w naszym organizmie jest też niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Powinniśmy mieć na uwadze, że organizm nie potrafi sam sobie jej wytworzyć, jak również jest ona codziennie tracona z naszego organizmu, dlatego należy ją dostarczać codziennie w odpowiednich ilościach. Najistotniejsze jest jednak to, że witamina B12 w naturalnej formie, najlepiej przyswajalnej dla organizmu, w największych ilościach występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Głównie w miÄ™sie oraz wyrobach wÄ™dliniarskich. Dodatkowo, aby nasza dieta byÅ‚a uboga w niezdrowe tÅ‚uszcze nasycone wybierajmy wysoko gatunkowe wÄ™dliny. I tak np. w szynce typu premium w 100 gramach produktu znajduje siÄ™ tylko 24 gram tÅ‚uszczu, a witaminy B12 0,63 µg. (mikrogramy). Na uwagÄ™ zasÅ‚uguje wysokogatunkowa szynka z Kurpiowskiej Chaty, ZakÅ‚adów MiÄ™snych „Pekpol OstroÅ‚Ä™ka”. Kolejnym, bardzo ważnym skÅ‚adnikiem naszej diety, którego niedobór może powodować anemiÄ™ jest żelazo. Ten skÅ‚adnik jest niezbÄ™dny w produkcji krwinek czerwonych i powinien być dostarczany do organizmu codziennie. Å»elazo jest niezwykle istotne dla kobiet. Zaleca siÄ™, aby dorosÅ‚e kobiety spożywaÅ‚y 10-18mg żelaza na dobÄ™, a ilość ta powinna być znacznie wiÄ™ksza w przypadku kobiet w ciąży czy matek karmiÄ…cych.

Produkty pochodzenia zwierzÄ™cego sÄ… najlepszym źródÅ‚em żelaza. W innych artykuÅ‚ach spożywczych również wystÄ™puje, jednak jego przyswajalnoÅ›ci, czyli biodostÄ™pność jest zdecydowanie niższa. DostÄ™pność żelaza w miÄ™sie dochodzi do 20 proc., a w produktach roÅ›linnych to zaledwie 1 – 5 proc.. SpożywajÄ…c odpowiedniÄ… ilość żelaza unikniemy anemii, a co za tym idzie wiosennej apatii. PolÄ™dwica sopocka zawiera 1,3 mg/100 g., a tÅ‚uszczy zaledwie 10,5 g na 100 g. Daje to nam 190 kcal przy 100 g tej wÄ™dliny. Taki produkt znajdziemy w ofercie firmy Pekpol. Na wiosnÄ™ mimo tego, że dni sÄ… coraz cieplejsze, a Å‚adna pogoda sprzyja spacerom, nasz ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy jest osÅ‚abiony. Dlatego w wiosennej diecie nie może zabraknąć skÅ‚adników mineralnych podnoszÄ…cych naszÄ… odporność. Bez wÄ…tpienia jednym z nich jest cynk, a wÄ™dliny sÄ… dobrym jego źródÅ‚em np. w schabie, w 100 g tego produktu znaleźć można 1,60 mg cynku.

Na sklepowych półkach znajdziemy schab z Kurpiowskiej Chaty, który będzie bardzo dobrym źródłem cynku. Kolejnym niezbędnym makroskładnikiem w naszej diecie powinno być białko. Składnik ten pełni funkcje budulcowe i reguluje proces przemiany materii w naszym organizmie. Wiemy, że dobrym źródłem białka jest nabiał oraz ryby, ale także produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczą nam niezbędnego dla naszego organizmu białka (kiełbasa krakowska sucha zawiera 25,9 g/100). W organizmie wiele procesów metabolicznych przebiega równocześnie, z wykorzystaniem tych samych składników. Niedobór jednego ze składników może naruszyć całą kaskadę reakcji metabolicznych i wywołać różne niekorzystne skutki zdrowotne.

Właściwie skomponowana dieta

PrawidÅ‚owe żywienie to dostarczenie organizmowi niezbÄ™dnych skÅ‚adników pokarmowych czyli energii oraz skÅ‚adników niezbÄ™dnych do utrzymania zdrowia i wszystkich funkcji organizmu. Menu powinno być tak skomponowane, aby skÅ‚adniki odżywcze: – a szczególnie peÅ‚nowartoÅ›ciowe biaÅ‚ko - zawarte w produktach spożywczych wystÄ™powaÅ‚y we wszystkich posiÅ‚kach głównych (Å›niadanie, obiad, kolacja). Zalecana dzienna ilość spożycia wÄ™dliny dla dorosÅ‚ej osoby to 30-40 g (okoÅ‚o 3-4 plastrów wÄ™dliny). Jeżeli rozÅ‚ożymy ilość spożywanych skÅ‚adników odżywczych w ciÄ…gu dnia na mniejsze porcje, to bÄ™dÄ… one lepiej wykorzystywane przez organizm.

MateriaÅ‚ powstaÅ‚ przy współpracy z dr JoannÄ… MyszkowskÄ… – Ryciak, specjalistÄ… ds. żywienia i dietetyki (z WydziaÅ‚u Nauk o Å»ywieniu CzÅ‚owieka i Konsumpcji przy Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego).



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Kiełbasa podwawelska kcal
Kiełbasa krakowska parzona kcal
Ile kalorii ma kiełbasa z grilla
Ile kalorii ma makaron z kiełbasą

Wersja do druku