Specjaliści od żywienia, lekarze i dietetycy od lat namawiają nas do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Zgodnie uważają, że regularne spożywanie ryb i owoców morza bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Podkreślają, że są one najzdrowszym źródłem dobrze przyswajalnego białka.

W porównaniu z mięsem zwierząt rzeźnych i drobiu zawierają niewiele kalorii i są zdecydowanie lepszym źródłem selenu, cynku, fosforu, potasu, magnezu i wapnia. Ponadto dostarczają mnóstwo jodu i wielu ważnych dla organizmu witamin -A, D i E. Nawet zawarty w nich tłuszcz okazuje się cenny dla naszego zdrowia z powodu zawartych w nim pożądanych kwasów tłuszczowych Omega 3. Obniżają one poziom cholesterolu i tłuszczu we krwi, zapewniają zdrową skórę, mocne kości i dobry wzrok. Inaczej mówiąc pomagają długo zachować młodość.

O ile do ryb powoli siÄ™ przekonujemy (wciąż jednak zbyt wolno w porównaniu z innymi krajami), to nadal zbyt rzadko siÄ™gamy po frutti di mare (owoce morza) - małże, krewetki, kraby, oÅ›miornice, homary czy langusty – bÄ™dÄ…ce ulubionym przysmakiem JapoÅ„czyków, Francuzów i WÅ‚ochów. Te egzotyczne w naszym ojczystym jadÅ‚ospisie produkty bardziej znamy z opowiadaÅ„, lektury i filmów niż z codziennego menu. KojarzÄ… nam siÄ™ z wykwintnÄ… kolacjÄ…, szampanem, przepychem i luksusem, wiÄ™c nic dziwnego, że w pokorze częściej kupujemy Å›ledzia w pomidorach czy wÄ™dzonÄ… makrelÄ™.

A może warto sięgnąć po te dary natury, by zdrowo i oryginalnie urozmaicić nasze menu? Zwłaszcza, że produkty te są coraz łatwiej dostępne, proste i szybkie w przygotowaniu oraz wspaniale prezentują się na talerzu. Doskonale służą zarówno jako podstawa dania głównego z ryżem czy makaronem i jako składnik wykwintnych sałatek, koktajli i przekąsek.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma ryba w sosie pomidorowym z puszki
Jesiotr wędzony wartości odżywcze

Wersja do druku