Co kobiety lubią jeść?
„Należy jednak przyznać, że zdecydowanie najpopularniejsze wÅ›ród Polek sÄ… owoce morza i ryby, które najczęściej komponujÄ… z lekko opiekanymi warzywami. Czerwone miÄ™so, w przypadku pÅ‚ci piÄ™knej, zeszÅ‚o w naszej restauracji na plan drugi” – mówi Janusz Korzynski, szef kuchni hotelu The Westin Warsaw.
Polki doceniają wartość odżywczą oraz smakową warzyw, które w ponad 80% przypadków stanowiły nieodłączną część potraw. Do najpopularniejszych warzyw restauracji Fusion należą: pok choy, groszek cukrowy, szpinak, kiełki zielonego groszku, kiełki sojowe, rukola, szparagi oraz pomidorki koktajlowe.
Obserwacje szefa kuchni hotelu Westin jednoznacznie pokazujÄ…, że Polki lubiÄ… zdrowo siÄ™ odżywiać. Åšwiadczy o tym duża popularność warzyw – zwÅ‚aszcza zielonych, a także proÅ›by o to, aby poddawane byÅ‚y one krótkiej obróbce termicznej. Jeżeli Panie jedzÄ… czerwone miÄ™so, to najczęściej proszÄ… o krótki czas jego smażenia bÄ…dź pieczenia.
Janusz Korzyński twerdzi, że wśród Polek odwiedzających jego restaurację można nawet wyodrębnić preferencje co do wykorzystywanych przypraw. Prym wiedzie oliwa z avocado i limonki, sól morska z mango i curry oraz pieprz. Coraz bardziej popularna wśród Polek staje się kora cynamonowa, anyż i szafran. Polki pokochały też swieże zioła: tajską i purpurową bazylię, trawę cynamonową, tymianek cytrynowy oraz korzeń imbiru i galanganu.
DbaÅ‚ość o zdrowie i figurÄ™ widać również w wybieranych przez panie deserach. Dlatego też najwiÄ™kszym uznaniem cieszÄ… siÄ™ desery niskokaloryczne, owocowe o lekkiej odÅ›wieżajÄ…cej nucie, jak np. salsa z kiwi z aromatem marakuji, czy krem z limonki z musem wasabi. Nowoczesne kobiety bardzo lubiÄ… eksperymentować ze smakami deserów. „Deserowym hitem kuchni fusion jest kawior z czerwonego wina i granatu z lekkim musem z biaÅ‚ej czekolady, a także ganasch z gorzkiej czekolady i pleÅ›niowego sera gorgonzolla z dodatkiem aromatycznej pomaraÅ„czy. Polki doceniajÄ… różnorodność w kuchni, a co wiecej lubiÄ… degustować nowe, zaskakujÄ…ce kompozycje” – dodaje Adam Jakubowski, szef cukierni hotelu Westin.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele