Owoce morza, ryby oraz wołowina ulubionymi składnikami dań polskich pań. A wszystko to przyprawione sosem sojowym, oliwą z avocado i limonki, pieprzem i świeżymi ziołami. Szefowie kuchni hotelu "The Westin Warsaw" przez 12 miesięcy dokładnie obserwowali kobiece wybory oraz recenzje dań i na tej podstawie przygotowali kulinarną analizę preferencji Polek.
Przez ostatnie 12 miesięcy najpopularniejszymi składnikami potraw serwowanych kobietom w restauracji Fusion warszawskiego hotelu Westin były: krewetki, małże św. Jakuba, ryby, a w szczególności: gardłosz, halibut, palia alpejska, tuńczyk i rekin. Ale Polki nie unikają również czerwonego mięsa. Najczęściej wybierana jest polędwica wołowa marynowana w sosie sojowym oraz jagnięcina nowozelandzka zapiekana np. z kozim serem i sosem pomarańczowym. Nieustającą popularnością cieszy się też comber z królika oraz wędzona pierś kaczki.

„Należy jednak przyznać, że zdecydowanie najpopularniejsze wÅ›ród Polek sÄ… owoce morza i ryby, które najczęściej komponujÄ… z lekko opiekanymi warzywami. Czerwone miÄ™so, w przypadku pÅ‚ci piÄ™knej, zeszÅ‚o w naszej restauracji na plan drugi” – mówi Janusz Korzynski, szef kuchni hotelu The Westin Warsaw.  

Polki doceniajÄ… wartość odżywczÄ… oraz smakowÄ… warzyw, które w ponad 80% przypadków stanowiÅ‚y nieodÅ‚Ä…cznÄ… część potraw. Do najpopularniejszych warzyw restauracji Fusion należą: pok choy, groszek cukrowy, szpinak, kieÅ‚ki zielonego groszku, kieÅ‚ki sojowe, rukola, szparagi oraz pomidorki koktajlowe.  
Obserwacje szefa kuchni hotelu Westin jednoznacznie pokazujÄ…, że Polki lubiÄ… zdrowo siÄ™ odżywiać. Åšwiadczy o tym duża popularność warzyw – zwÅ‚aszcza zielonych, a także proÅ›by o to, aby poddawane byÅ‚y one krótkiej obróbce termicznej. Jeżeli Panie jedzÄ… czerwone miÄ™so, to najczęściej proszÄ… o krótki czas jego smażenia bÄ…dź pieczenia.

Janusz Korzyński twerdzi, że wśród Polek odwiedzających jego restaurację można nawet wyodrębnić preferencje co do wykorzystywanych przypraw. Prym wiedzie oliwa z avocado i limonki, sól morska z mango i curry oraz pieprz. Coraz bardziej popularna wśród Polek staje się kora cynamonowa, anyż i szafran. Polki pokochały też swieże zioła: tajską i purpurową bazylię, trawę cynamonową, tymianek cytrynowy oraz korzeń imbiru i galanganu.

DbaÅ‚ość o zdrowie i figurÄ™ widać również w wybieranych przez panie deserach. Dlatego też najwiÄ™kszym uznaniem cieszÄ… siÄ™ desery niskokaloryczne, owocowe o lekkiej odÅ›wieżajÄ…cej nucie, jak np. salsa z kiwi z aromatem marakuji, czy krem z limonki z musem wasabi. Nowoczesne kobiety bardzo lubiÄ… eksperymentować ze smakami deserów. „Deserowym hitem kuchni fusion jest kawior z czerwonego wina i granatu z lekkim musem z biaÅ‚ej czekolady, a także ganasch z gorzkiej czekolady i pleÅ›niowego sera gorgonzolla z dodatkiem aromatycznej pomaraÅ„czy. Polki doceniajÄ… różnorodność w kuchni, a co wiecej lubiÄ… degustować nowe, zaskakujÄ…ce kompozycje” – dodaje Adam Jakubowski, szef cukierni hotelu Westin.   


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku