Słodki czy gorzki? Wieloletnia tradycja czy nowoczesność? Zdecydowana geometria kwadratu czy kobiece kształty? A może wszystkie te elementy zmieszać razem tak, aby powstał najbardziej niezwykły alkohol na świecie? Czy może być coś bardziej Cointreau-wersyjnego?

Taka tajemnicza mieszanka rzeczywiÅ›cie istnieje, nosi nazwÄ™ Cointreau (wymawia siÄ™ „kÅ‚antro”) i daÅ‚a poczÄ…tek kategorii alkoholi triple-sec, czyli potrójnie destylowanych likierów (pomaraÅ„czowych).

Niezmienny smak… co roku od nowa

WyjÄ…tkowa receptura Cointreau, nie zmieniona od 150 lat, nie pozwala na jego powielenie czy podrobienie. Bowiem dla jego twórców – francuskiej rodziny Cointreau - najważniejszy byÅ‚ ten jedyny, oryginalny smak i aromat, który raz ustalony, miaÅ‚ pozostać taki sam na zawsze. Dlatego, każdego roku, pracujÄ…cy dla marki zespół kiperów, zajmujÄ…cych siÄ™ wyÅ‚Ä…cznie Cointreau, ustala od nowa proporcje sÅ‚odkich i gorzkich skórek pomaraÅ„czowych użytych do produkcji likieru. W zależnoÅ›ci od zbiorów owoców, ich aromatu, intensywnoÅ›ci, od nasÅ‚onecznienia terenów, gdzie rosÅ‚y drzewka pomaraÅ„czowe, szukajÄ… oni receptury, która odtworzy mieszankÄ™ smaków identycznÄ… z tÄ… z 1875 roku.

Konieczność odtworzenia unikalnego, słodkiego smaku z delikatną nutką goryczy sprawia, że w jednej butelce Cointreau znajdują się składniki z dwóch półkul naszego globu. Plantacje w Santa Barbara w Hiszpanii oraz w Brazylii dostarczają skórek pomarańczy, które specjalnie obierane i suszone dają delikatną słodycz. Z kolei goryczkę, która sprawia, że triple-sec otrzymuje swoją wyrafinowaną nutę, likier zawdzięcza pomarańczom dojrzewającym na Haiti.

Idealnie przezroczysty likier kryje w sobie jeszcze jednÄ… tajemnicÄ™. DziÄ™ki wyjÄ…tkowym wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciom skÅ‚adników, po zetkniÄ™ciu z lodem, w kieliszku Cointreau powstajÄ… opalizujÄ…ce obÅ‚oki - obietnica orzeźwiajÄ…cego, wyrafinowanego smaku. Pieszczota dla wszystkich zmysłów…

Cointreau w wielkim świecie

Åšwiat Cointreau jest jak jego smak: peÅ‚ne sÅ‚oÅ„ca pomaraÅ„cze, sÅ‚odko-gorzka poÅ‚udniowa nuta i ekscytujÄ…ce procenty. Dlatego ambasadorem i symbolem marki musiaÅ‚ stać siÄ™ ktoÅ› wyjÄ…tkowy i intrygujÄ…cy, ktoÅ›, kto wÅ‚asnÄ… twórczoÅ›ciÄ… i charakterem mógÅ‚ uosabiać pozorne sprzecznoÅ›ci zawarte w gÅ‚Ä™bi tego likieru. KtoÅ› zmysÅ‚owy, a jednoczeÅ›nie delikatny. Osoba bardzo kobieca, ale odważna, czasem nawet wyzywajÄ…ca i wÅ‚aÅ›nie… cointreau-wersyjna.  

W 2007 roku twarzÄ… Cointreau zostaÅ‚a Dita von Teese, najsÅ‚ynniejsza na Å›wiecie tancerka erotyczna, ikona współczesnej popkultury, muza najwiÄ™kszych stylistów, sÅ‚ynÄ…ca                   z wyjÄ…tkowej elegancji, wyczucia stylu i zmysÅ‚owoÅ›ci, porównywana czÄ™sto do niezwykle czarujÄ…cych tancerek burleski z lat 30-tych i 40-tych.

Cointreau chÄ™tnie współpracuje z projektantami mody. W Paryżu, znana projektantka mody  i biżuterii - Irina Volkonskii, zaprojektowaÅ‚a dla marki peÅ‚nÄ… przepychu butelkÄ™ pokrytÄ… zÅ‚otem. Z kolei Catherine Malandrino, projektantka francuskiego pochodzenia pracujÄ…ca w Nowym Jorku, zostaÅ‚a poproszona o stworzenie projektu oryginalnego „opakowania”. Znana z ubierania takich gwiazd jak Angelina Jolie, Madonna, Demi Moore czy Sarah Jessika Parker, stworzyÅ‚a „kreacjÄ™” dla specjalnej miÄ™dzynarodowej limitowanej edycji likieru.

Ostatnio, po raz pierwszy, również polski projektant został zaproszony do współpracy z francuską marką. Mariusz Przybylski, projektant kreacji wielu gwiazd ze świata show-biznesu i autor eleganckich kolekcji męskich strojów wieczorowych, został poproszony o stworzenie specjalnego projektu, inspirowanego charakterystyczną kwadratową butelką Cointreau. Ujrzy on światło dzienne już w lutym tego roku.

Cointreau-wersje

Jako najstarszy i najsÅ‚ynniejszy z triple-seców, Cointreau jest głównym skÅ‚adnikiem najbardziej popularnych drinków takich, jak: Margarita czy B52. Oprócz tego, ten bardzo kobiecy, seksowny likier, kryjÄ…cy siÄ™ za niezwykÅ‚ym smakiem koktajlu Cosmopolitan, osiÄ…gnÄ…Å‚ szczyty popularnoÅ›ci wraz z pojawieniem siÄ™ serialu „Sex w Wielkim MieÅ›cie”. Najmodniejsze kluby Manhattanu zostaÅ‚y zdobyte przez francuski triple-sec.

Cointreau dostępne jest w pojemnościach 0,5L oraz 0,7L, poj. alk 40%.

Cointreaupolitan i Cointreaupolitan Star

- 50ml Cointreau
- 30ml soku żurawinowego
- 20ml soku z cytryn
Wszystkie składniki wymieszać, podawać z lodem w schłodzonym kieliszku do martini.
Aby uzyskać Cointreaupolitan Star, należy dodać szczyptÄ™ 24 karatowych zÅ‚otych pÅ‚atków.  

Cointreau Bubbles:
- 40ml Cointreau
- świeże limonki lub sok limonkowy
- woda gazowana lub tonik
Wycisnąć sok z limonek do szklanki, dodać Cointreau i dopełnić wodą gazowaną lub tonikiem. Udekorować cienkimi plasterkami limonki.

Cointreau Tease (stworzony według własnego pomysłu Dity Von Teese)
40 ml Cointreau
20 ml soku jabłkowego
15 ml syropu Monin violet
15 ml świeżo-wyciskanego soku z cytryn
Brzeg kieliszka potrzyj świeżym imbirem.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma advocat

Wersja do druku