Przyprawa do Grzańca Kamis to wyjątkowa mieszanka aromatycznych goździków, orientalnego kardamonu, mocnego imbiru, słodkiego anyżu i prawdziwego cynamonu z dodatkiem cukru. Pachnący, kuszący, słodki, o niepowtarzalnym smaku. Jak przygotować wyśmienity grzaniec?

Czerwone wino lub jasne piwo oraz koniecznie zestaw aromatycznych przypraw. Podgrzać, dodać, wymieszać. Nic prostszego. A jednak nie zawsze grzaniec smakuje tak, jak powinien. Sekretem udanego grzaÅ„ca sÄ… przyprawy; to one decydujÄ… o jego charakterystycznym, korzennym zapachu, lekko piekÄ…cym smaku oraz wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach rozgrzewajÄ…cych. Warto wiÄ™c siÄ™gnąć po sprawdzonÄ…  mieszankÄ™ - PrzyprawÄ™ do GrzaÅ„ca Kamis.

W grzaÅ„cu obowiÄ…zkowo muszÄ… znaleźć siÄ™ goździki, nie może zabraknąć cynamonu, powinien być miód lub cukier, wanilia, czasami gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa a nawet imbir, anyż i kardamon. Przyprawa do GrzaÅ„ca Kamis jest doskonale skomponowanÄ… mieszankÄ… egzotycznych przypraw korzennych pozwalajÄ…cÄ… na uzyskanie wyÅ›mienitego grzanego piwa lub wina. Specjalnie dobrane skÅ‚adniki: goździki i cynamon, imbir, kardamon i anyż nadajÄ… grzaÅ„cowi unikalny aromat i sÅ‚odkawÄ… nutÄ™. Do przyrzÄ…dzenia doskonaÅ‚ego grzaÅ„ca, na bazie tradycyjnych przypraw Kamis, należy użyć swojego ulubionego piwa jasnego (lekkiego, peÅ‚nego bÄ…dź mocnego) lub czerwonego wina (półsÅ‚odkiego lub półwytrawnego). Zawartość opakowania pozwala na przyrzÄ…dzenie 0,5 l rozgrzewajÄ…cego napoju.  Rekomendowana cena – 1,20 zÅ‚.




Co w grzańcu rozgrzewa i pachnie?

Goździki pochodzące z Indonezji, mają lekko drażniący, słodkawo-cierpki smak i korzenny aromat. W kuchni służą do przyprawiania ryb, drobiu i innych mięs oraz sosów. Są również nieodłącznym dodatkiem do szarlotek, pierników i niektórych kruchych ciast.
Imbir ma lekko cytrynowy, orzeźwiający zapach i palący smak. Świeży imbir powszechnie stosuje się do przyprawiania potraw z ryb, mięsa, warzyw. Zmielony natomiast jest ważnym dodatkiem do wypieków, zwłaszcza do tradycyjnych pierników.

Cynamon jest słodką przyprawą wykorzystywaną najczęściej do produkcji słodkich wypieków i deserów oraz do doprawiania napoi. Znajduje zastosowanie także w kuchni indyjskiej i chińskiej, jako składnik niezliczonych mieszanek przyprawowych do wszystkich rodzajów potraw, m.in. curry, przyprawa chińska "5 smaków".

Gałka muszkatołowa ma intensywny korzenny zapach i lekko gorzki smak. Stosowana jest zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Przyprawia się nią pierniki, ciasta, desery owocowe, kremy i budynie. Gałka muszkatołowa aromatyzuje kompoty, poncze, wino grzane i kakao.

Anyż można stosować w caÅ‚oÅ›ci, rozdrobniony lub zmielony. Przyprawa znajduje zastosowanie w przygotowaniu potraw sÅ‚odko – kwaÅ›nych, miÄ™snych, warzywnych. Wzbogaca smak pierników, deserów mlecznych, grzanego wina.

Kardamon ma intensywny, korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Kardamon dodajemy do herbaty, kawy, ciast, owocowych sałatek, ale także do potraw z mięsa, ryb i drobiu.

Przepis na grzańca staropolskiego

Składniki: 0,5 litra piwa jasnego, 2 żółtka, 1 torebka Przyprawy do grzańca Kamis.Żółtko utrzeć z przyprawą,. Piwo zagrzać i stopniowo dolewać do żółtek, stale mieszając. Ponownie podgrzać, uważając aby nie zagotować. Można dodać 3-4 łyżki słodkiej śmietanki.

Grzaniec to idealny napój rozgrzewający, zarówno na szaleństwa karnawałowe, jak i na długie wieczory.







Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma ekler

Wersja do druku