Przedstawiamy przepis na śledzie marynowane w czerwonym winie. Ilość dla 4 osób. Czas przygotowania wynosi 20min + czas marynowania.

Składniki:

Filety z matiesów 8szt
Czerwona cebula 2szt
Czerwone wino 250ml
Cukier 150g

Produkty Kamis:
Ocet winny czerwony 100ml
Goździki 8szt
Cynamon kora  ¼  op
Pieprz czarny ziarnisty Kamis 8 ziarenek

Filety namoczyć w wodzie przez ok. 12 godz. Następnie pokroić w cząstki. Pokrojone filety ułożyć warstwami w kamionkowym garnku. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Wino zagotować z octem, dodać pokrojoną cebulę, cukier, ziarenka pieprzu, korę cynamonu, goździki. Gotować przez ok. 5 min. Następnie ostudzić i tak przygotowaną marynata zalać śledzie. Odstawić w zimne miejsce na 3 dni.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Czy można jeść śledzie codziennie

Wersja do druku