Bardzo ciekawy przepis na bigos z czerwonym winem. Składniki :

    * pół na pół kapusty kiszonej i świeżej (wagowo)
    * chude mięso wołowe
    * kiełbasa z dzika (może być mocno podsuszana, jałowcówka lub inna tego rodzaju)
    * boczek (niezbyt tłusty)
    * pomidory z puszki (latem świeże - pachnące)
    * koncentrat pomidorowy (opcjonalnie, jeśli wolimy bardziej pomidorowy smak)
    * wino czerwone wytrawne (egri bikaver nadaje się dobrze)
    * grzyby suszone
    * śliwki suszone
    * owoce jałowca
    * przyprawa do bigosu
    * pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:

Przede wszystkim włożyć do sporego garnka posiekaną kapustę kiszoną, zalać wodą tak tylko, żeby ją przykryć i gotować - musi to trochę potrwać, żeby zmiękła. Jak już zmięknie dorzucić do garnka posiekaną kapustę świeżą i znów gotować. (na początku kapusty może się wydawać dużo, ale jej objętość na pewno mocno się zmniejszy!) Na patelni obok podsmażyć pokrojone w kostkę mięso wołowe z boczkiem. Sam boczek może być dłużej podsmażany, aż zrobią się apetyczne skwarki. Można też odrobinę podsmażyć kiełbasę, też pokrojoną w kostkę. Do dobrze już podgotowanej kapusty wrzucić przygotowane podsmażone mięso i kiełbasę. Dobrze wymieszać i zostawić - niech znów trochę popyrka. Wrzucić nieco owoców jałowca, wsypać namoczone i pokrojone wcześniej grzyby suszone, śliwki, pomidory z puszki, wsypać przyprawę do bigosu następnie dobrze wymieszać i wlać pierwszą sporą porcję wina. Bigos od tej chwili ma po prostu na wolnym ogniu pyrkać, a my, mieszając tu i ówdzie, podlewamy go hojnie winem. Na garnek bigosu schodzi cała butelka wina. NIE ŻAŁOWAĆ! Im dłużej się gotuje tym lepszy oczywiście, to już wszyscy o bigosach wiedzą. W efekcie bigos ma piękny brązowo-rudy kolor, cudowny zapach i oszałamiający smak. Dobrze smakuje z czerwonym winem i swojskim chlebem. Najsmaczniejsza część to wycieranie talerza skórką od chleba.