Przedstawiamy łatwy w przygotowaniu przepis na kurczaka w galarecie. Składniki :

    * podwójna pierÅ› z kurczaka
    * marchewka
    * groszek
    * pietruszka i kawaÅ‚ek selera do wywaru
    * żelatyna

Sposób przygotowania:


Piersi umyć, wrzucić do litra wody razem z marchewką, listkiem laurowym, pietruszką i selerem i ugotować. Oczywiście przyprawic solą i pieprzem. Pietruszkę i seler wyrzucić. Piersi wyjąć i pokroić w kostkę. Ułożyć razem z marchewką w przezroczystych salaterkach, posypać groszkiem z puszki. Dla bardziej kolorowego efektu można dodać tochę pokrojonej w kostkę czerwonej paptyki, świeżej albo konserwowej i plasterek jajka na twardo. Wywar pozostały z gotowania wlać do naczynia z miarką i rozpuścić w nim żelatynę z torebki wg przepisu. Najczęściej mała torebka żelatyny jest na jeden litr wywaru. Rosołkiem z żelatyną zalać kurczaka i pozostawić do zastygnięcia. Podawać z sosem do galaret.