A może warto by pomyśleć na urozmaiceniem tradycyjnego przepisu na makowiec? Przedstawiamy wyborną alternatywę.

Składniki :

    * Masa makowa:
    * 30-40 dag maku
    * ½ kostki margaryny mlecznej
    * 6 jaj , olejek migdaÅ‚owy
    * 6 dużych Å‚yżek manny
    * 40 dag jabÅ‚ek
    * 30 dag cukru – może być puder
    * ½ proszku do pieczenia (2 pÅ‚askie Å‚yżeczki)

    * Krem:
    * ½ szklanki mleka
    * 1½ Å‚yżki manny
    * ¾ kostki margaryny lub masÅ‚a
    * ½ szklanki cukru pudru

    * Polewa:
    * 2 Å‚yżki wody
    * 2 Å‚yżki cukru
    * 2 Å‚yżki margaryny
    * 1 czekolada mleczna.

Sposób przygotowania:

Makowiec: Mak przekrÄ™cić 2 razy dodać żółtka utarte z cukrem i margarynÄ…, dodać mannÄ™ i jabÅ‚ka starte na grubej tarce – wyciÅ›niÄ™te z soku, nastÄ™pnie dodać pianÄ™ z biaÅ‚ek (sztywnÄ…), olejek migdaÅ‚owy, proszek do pieczenia, można dodać rodzynki i bakalie, orzechy, wszystko wymieszać, wyÅ‚ożyć na blachÄ™ wyÅ‚ożonÄ… herbatnikami i piec 50 minut w 200 *C. Krem: (kÅ‚adziony na zimne ciasto) ½ szklanki mleka, 1½ Å‚yżki manny – ugotować ¾ kostki margaryny lub masÅ‚a, ½ szklanki cukru pudru – utrzeć razem i dodawać po Å‚yżce ugotowanej manny wystudzonej dodać zapach arakowy lub sok z cytryny . Polewa: (na krem) 2 Å‚yżki wody, 2 Å‚yżki cukru, 2 Å‚yżki margaryny, 1 czekolada mleczna. Zagotować razem , przestudzić, wylać na krem.