świątecznego karpia można przygotować na bardzo wiele sposobów. Tym rezem przedstawiamy przepis na karpia po żydowsku w warzywach. Składniki :

    * 1 kg karpia
    * sól
    * 10 dkg cebuli
    * pieprz
    * 8 dkg marchwi
    * ziele angielskie
    * 8 dkg pietruszki
    * kawaÅ‚ek liÅ›cia bobkowego
    * 10 dkg selera
    * 1 dkg żelatyny
    * 2 dkg cukru

Sposób przygotowania:

Karpia oskrobać, sprawić. Rybę pokrajać w poprzek na dzwonka 2 cm szerokości, przecinając kręgosłup (najlepiej ciąć nożycami). Warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać w krążki, ułożyć w małym rondlu. Na wierzch warzyw ułożyć kawałki ryby, dodać sól, cukier i zmiażdżone przyprawy, włożyć łeb przekrojony na płask, zalać wodą tak, aby przykryła całą potrawę. Naczynie nakryć i rybę gotować powoli, na brzegu płyty, około 1 godziny, ,nie mieszając potrawy. Gdy woda wyparuje w czasie gotowania, uzupełnić ją tak, aby poziom wywaru zrównał się z poziomem potrawy. Gdy warzywa są miękkie, odlać trochę wrzącego wywaru i rozpuścić w nim namoczoną żelatynę, mieszając i podgrzewając. Sosem tym zalać ugotowaną potrawę, odstawić ją w tym rondlu, w którym się gotowała i w tym naczyniu podać. Podawać z octem, chrzanem z octu, sosem tatarskim lub majonezem i pieczywem.