Przedstawiamy przepis na faszerowanego karpia w galarecie. Składniki :

    * 2 karpie (ok. 3 kg)
    * 40 dkg filetów z karpia
    * wÅ‚oszczyzna
    * liść laurowy
    * ziele angielskie
    * pieprz
    * 3 Å‚yżki żelatyny
    * 15 dkg pieczarek
    * szklanka mleka
    * 2 cebule
    * kajzerka
    * Å‚yżka masÅ‚a
    * 4 Å‚yżki manny
    * jajko
    * jajko ugotowane na twardo i posiekane
    * sól
    * 2 Å‚yżki masÅ‚a.

Sposób przygotowania:

Karpie pokroić na dzwonka szerokości 3 cm. Włoszczyznę zalać 2 l wody, wrzucić płetwy, ogony, głowy, filety i przyprawy. Gotować 30 min., wyjąć warzywa i ryby, przecedzić. Bułkę namoczyć w mleku, kilka pieczarek pokroić na plastry, resztę posiekać, podsmażyć na maśle z cebulą. Wymieszać z filetami i odciśniętą bułką, dodać jajka, mannę i przyprawy, napełnić dzwonka. Gotować w połowie wywaru 20 min., wyjąć, ozdobić plastrami pieczarek. Resztę wywaru wymieszać z żelatyną, podgrzać, przyprawić. Tężejącą galaretą zalać rybę, ozdobić.