Łatwy przepis na pyszne ciasto, jakim jest makowiec (strucla) krucho-drożdżowa.

Składniki :

    * Masa makowa:
    * 1/2 kg maku
    * 20 dkg cukru
    * 20 dkg masła
    * 2 jajka
    * szkl.miodu
    * bakalie
    * 2 szkl. mleka

Ciasto:
    * 1/2 kg mąki pszennej
    * 20 dkg masła
    * 3 spore łyzki cukru
    * pół opakowania drożdży
    * 4 łyżki kwaśnej śmietany
    * 2 jajka i 2 żółtka
    * olejek cytrynowy lub wanilowy

Sposób przygotowania:

Masa: Mak zalać mlekiem podgrzanym i odstawic na 25 min , po tym czasie wsawic na wolny ogień i gotować około 40 min , odsączyć i zmielić 2 razy. Masło rozpuścić dodać miód i kolejno dodawać bakalie posiekane i podgrzewamy mieszając, dodajemy mak. Jak ostygnie dodajemy utarte żółtka i pianę z białek. Można dodać odrobinę drożdży wtedy mak nie odstaje od ciasta. Ciasto: Mąkę wysypać do miski i roztopione masło wlewać cienkim strumieniem, mieszać. Dodać jajka i żółtka, rozmieszane drożdże w śmietanie. Ciasto siekać nożem tak jak kruche a potem wyrobić rękoma. Podzielić na 3 części, rozwałkować szybko na prosokąt i nałożyć masę makową. Zwinąć szybko puki nie urosło. Z następnymi postąpić tak samo. Zostawić do wyrośnięcia. Pieć w 180 st około 50 min. Polukrować. Smacznego!!!