Łatwy do przygotowania przepis na świąteczną przekąskę. Składniki :

    * Ciasto: 30 dkg.mąki
    * 1/2 kostki masła
    * 10 dkg.cukru-pudru
    * 1 cukier waniliowy
    * 3 żółtka
    * 3 łyżki kawśnej śmietany
    * Masa makowa: 25 dkg.maku
    * 10 dkg.miodu
    * 10 dkg.migdałów
    * 6 łyżek posiekanych bakalii(według uznania)
    * 3 szklanki mleka
    * 3 łyżki śmietanki
    * 1 aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki(około 1 godz),następnie rozwałkować na 5 mm.rozłożyć na blaszce i pokroić w romby.Upiec na złoty kolor-15 min. Opłukany mak zalać wrzącym mlekiem,gotować na małym ogniu 15 min.osączyć.Migdały obrać ze skórki,kilka odłożyć do dekoracji a pozostałe zemleć wraz z makiem(3 razy).Utrzeć z miodem,dokładnie wymieszać z bakaliami i śmietanką.Przełożyć do szklanej salaterki,przykryć i wstawić na noc do lodówki.Przed podaniem przybrać łamańcami i migdałami.