Brak słońca rano, wczesny zmrok południem, chłód dookoła, a za oknem brunatne barwy mokrych ogołoconych już drzew. Trudno jest wtedy o dobre samopoczucie. Wiele osób zapada w tym czasie na jesienno-zimową depresję. Jednak możemy się przed tym ustrzec, zwiększając ilość odpowiednich witamin i minerałów w diecie.

O stan naszego ducha najlepiej dbają: magnez, chrom, selen, cynk, a także witaminy z grupy B, witamina C.
•    Witaminy z gr. B – potrzebne do prawidÅ‚owego funkcjonowania ukÅ‚adu nerwowego i mięśni. Drożdże, kasze, peÅ‚noziarniste pieczywo i warzywa strÄ…czkowe, warzywa liÅ›ciaste – to produkty, w których należy szukać tych witamin .
•    Magnez -  Å‚agodzi stres, poprawia nastrój. ŹródÅ‚em sÄ… orzechy, kasza gryczana, peÅ‚noziarniste pieczywo, czekolada, kakao.
•    Witamina C – dodaje energii, wzmacnia ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy. Duże iloÅ›ci tego skÅ‚adnika sÄ… w: dzikiej róży, natce pietruszki, czarnej porzeczki, kiszonej kapuÅ›cie  i owocach cytrusowych.
•    Chrom – niedobory tego mineraÅ‚u negatywnie wpÅ‚ywajÄ… na samopoczucie, a przy tym pojawiajÄ… siÄ™ skÅ‚onnoÅ›ci do tycia. Jest w wÄ…tróbce, żółtym serze, pieczywie peÅ‚noziarnistym.
•    Selen i cynk – podwyższajÄ… stężenie endorfin w organizmie (hormony szczęścia), zwalczajÄ… osÅ‚abienie.  Cynk znajdujÄ…cy siÄ™ w czerwonym miÄ™sie i  owocach morza podnosi odporność. Selen wystÄ™puje w pÅ‚atkach kukurydzianych, pestkach dyni.

Śniadanie. Postaraj się, aby było ono spożyte na ciepło. Skomponuj owsiankę! Przygotuj ją na chudym mleku bądź wodzie. Wystarczą płatki owsiane, płatki jęczmienne , otręby pszenne. Zdrowym dodatkiem mogą być orzechy, a dodatek cukru zastąp owocami suszonymi. Możesz także w swojej kuchni wyczarować smaczną jajecznicę, do której dobrze jest dodać wyhodowany przez Ciebie szczypior.

II Śniadanie. Powinno znaleźć się w Twoim menu szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jest to czas, gdzie częściej nasz wychłodzony organizm domaga się dodatkowych kalorii. Warto zadbać o 5 posiłków dziennie, by zmniejszyć ryzyko napadów głodu. W ten sposób unikniesz też podjadania. Może to być jogurt z ziarnami zbóż, batonik müsli albo kunsztownie przygotowana kanapka z ciemnego pieczywa pełnoziarnistego, z wędliną lub serem, ale obowiązkowo z warzywami i posypane natką pietruszki!

Obiad. Na talerzu powinno być coÅ› wysokobiaÅ‚kowego – czyli potrawa miÄ™sna albo rybna, a także wÄ™glowodanowego. Tu polecamy kasze, a w szczególnoÅ›ci rozgrzewajÄ…cÄ… kaszÄ™ gryczanÄ….  Może być też ryż brÄ…zowy, makarony z mÄ…ki razowej. Ważnym komponentem obiadu sÄ… Å›wieże warzywa pod postaciÄ… surówek. Jednakże z uwagi na maÅ‚y dostÄ™p do nich polecane sÄ… też mrożonki.
Podwieczorek. Serwujemy owoc - bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Może być też niskotłuszczowy jogurt, kefir, maślanka.

Kolacja. Piąty posiłek w ciągu dnia. Powinien być lekkostrawny, tak aby nie obciążać żołądka na noc, ale również taki, byśmy nie musieli w nocy szperać w lodówce. Może to być ryż zapiekany z jabłkiem, bądź twarożek z jogurtem.

Nie zapominajmy w tym czasie także o przyprawach, a w szczególności o cynamonie, imbirze, kardamonie, wanilii i goździkach. Dodane do kawy, czy potraw znakomicie rozgrzeją w chłodne wieczory i pozytywnie wpłyną na nasz nastrój. Na filiżankę gorącej czekolady zaprasza Państwa.