Przedstawiamy przepis na przepyszne szafranowe naleśniki nadziewane jabłkami z orzeszkami pini i migdałami dla 4 osób. Czas przygotowania wynosi 35 min.

Składniki:

Mleko 500ml
MÄ…ka 200g
Jaja 2szt
Olej 100 ml
Cukier 100g
Jabłka 2-3 szt.
Orzeszki pini 75g
Migdały płatki 30g
Likier pomarańczowy 100ml
Masło 100 g
Przyprawy Kamis:
Szafran nitki Kamis ½ op
Cynamon kora Kamis ¼ op

Jaja, mleko, mąkę dokładnie wymieszać, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki oleju i szafran. Z otrzymanego ciasta smażyć cienkie naleśniki.
Jabłka obrać pokroić w cienkie cząstki podsmażyć na maśle dodać łyżkę cukru, orzeszki pini i startą korę cynamonu. Naleśniki napełnić przygotowanym farszem. Pozostałe masło roztopić na patelni, dodać resztę cukru, lekko skarmelizować. Następnie wlać likier pomarańczowy i podgrzewać do uzyskania konsystencji sosu. Podgrzane naleśniki polać przygotowanym sosem i posypać prażonymi migdałami.







Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku