Prezentujemy przepis na pyszne owoce maczane w czekoladzie. W sam raz na jesienną poprawę humoru i samopoczucia. Zarówno ten i wiele innych ciekawych przepisów można znaleźć w książce pt. "365 smaków dla naszych dzieciaków".

Składniki:
banany, truskawki, kantalupa
¼ kg czekolady biaÅ‚ej lub ciemnej
1 łyżka masła roślinnego
wykałaczki lub szpikulce

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i osuszamy papierowym rÄ™cznikiem, obieramy banana ze skórki, kroimy kantalupÄ™ na duże kawaÅ‚ki. W podwójnym garnku do gotowania w kÄ…pieli wodnej (lub w dwóch garnkach wÅ‚ożonych jeden do drugiego) roztapiamy czekoladÄ™ i masÅ‚o roÅ›linne, ciÄ…gle mieszajÄ…c. Woda w dolnej części garnka powinna być gorÄ…ca, ale nie wrzÄ…ca. Zostawiamy dolnÄ… część garnka na ogniu, a górÄ™ zdejmujemy wraz z czekoladÄ… w Å›rodku. Nabijamy kawaÅ‚ki owoców na wykaÅ‚aczkÄ™ lub szpikulec. ⅔ owoców maczamy w czekoladzie, pozwalajÄ…c, aby jej nadwyżka skapywaÅ‚a do garnka. JeÅ›li czekolada zacznie twardnieć, z powrotem stawiamy jÄ… na ogniu. Czekamy, aż polewa czekoladowa na owocach ostygnie i stwardnieje.
12 owocowych koreczków

Uwaga: Dobrym sposobem na ostudzenie polewy czekoladowej jest wbicie wykałaczek w owinięty folią kawałek styropianu.