Warto przed rozpoczęciem manicuru moczyć dłonie i paznokcie 15-20 minut w ciepłej wodzie z dodatkiem mydełka nawilżającego (zmiękczy to skórki i pozwoli na łatwiejsze ich usunięcie) lub w ciepłej oliwie z oliwek (można wzbogacić ją o sok z cytryny i witaminy A + E z kapsułki).
Taka kÄ…piel dodatkowo odżywi paznokcie. NastÄ™pnie należaÅ‚oby naÅ‚ożyć na skórki preparat zmiÄ™kczajÄ…cy (remover). Kiedy skórki bÄ™dÄ… już miÄ™kkie delikatnie odsuÅ„ je patyczkiem z drewna różanego, pomaraÅ„czowego lub plastikowym. PamiÄ™taj, żeby nie przyciskać patyczka do miejsca, z którego paznokieć wyrasta, bo może to spowodować pojawienie siÄ™ wgÅ‚Ä™bienia w pÅ‚ytce paznokciowej. Nie wycinaj też samodzielnie skórek – może to skutkować stanem zapalnym lub skaleczeniem. Poza tym skórki odrastajÄ… wtedy szybciej i sÄ… twardsze. Po zabiegu usuniÄ™cia skórki, waÅ‚ podpaznokciowy warto posmarować oliwkÄ… do pielÄ™gnacji skórek. OliwkÄ™ powinno siÄ™ nakÅ‚adać na skórki nawet 3 razy dziennie. Pozwoli to utrzymać ich piÄ™kny i zdrowy wyglÄ…d.



Odpowiadała Pani Anna Mikołajczyk, Sieć Salonów Piękności DENIQUE


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku