Prezentujemy jeden z przepisów, który można znaleźć w najnowszej książce pt. "365 smaków dla naszych dzieciaków".

Składniki:

1 opakowanie ciasta chlebowego
4 łyżki masła
¼ szklanki cukru
¼ szklanki brÄ…zowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
½ szklanki rodzynek (niekoniecznie)
Lukier:
½ szklanki cukru pudru
3 łyżki mleka



Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto zgodnie z instrukcjÄ…. Ugniatamy z niego pÅ‚aski prostokÄ…t o wymiarach 20 × 30 cm, smarujemy roztopionym masÅ‚em i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Na wierzchu rozkÅ‚adamy równomiernie rodzynki, zwijamy ciasto w rulon wzdÅ‚uż dÅ‚uższego boku i dokÅ‚adnie przyklejamy brzeg. Kroimy roladÄ™ ostrym nożem na plasterki gruboÅ›ci ok. 2,5 cm. UkÅ‚adamy plastry pÅ‚asko na wysmarowanej tÅ‚uszczem blasze, zachowujÄ…c odstÄ™py miÄ™dzy buÅ‚eczkami, aby mogÅ‚y wyrosnąć. Pozostawiamy w ciepÅ‚ym miejscu, aż stanÄ… siÄ™ puszyste i podwojÄ… objÄ™tość. Pieczemy w temperaturze 190˚C przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepÅ‚e skrapiamy lukrem lub miodem.

24 bułeczki




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku