Powrót do szeroko pojÄ™tej tradycji, ale we współczesnym wydaniu staÅ‚ siÄ™ tematem zorganizowanego przez markÄ™ Cafe Prima Excellent wydarzenia. WziÄ™li w nim udziaÅ‚ znani i lubiani aktorzy – Ewa Gawryluk i Bartek Kasprzykowski, ceniona w Å›wiecie mody fotograf – Lidia Popiel, oraz socjolog dr Tomasz Sobierajski. DyskusjÄ™ poprowadziÅ‚ dziennikarz RadosÅ‚aw Brzózka, a organizatorem caÅ‚ego wydarzenia byÅ‚a marka Café Prima Excellent. Coraz bardziej zauważalny powrót konsumentów do tradycyjnych metod przyrzÄ…dzania i degustacji kawy parzonej ze Å›wieżo mielonych ziaren byÅ‚ głównym tematem rozmów zaproszonych goÅ›ci. KawÄ™ piÅ‚y nasze praprababki, mielÄ…c ziarna i zaparzajÄ…c kawÄ™ w specjalnych samowarach, kawÄ™ piÅ‚y nasze babcie i mamy ze Å›wieżo mielonych ziaren bo… tylko kawa ziarnista byÅ‚a dostÄ™pna w naszych ubogo zaopatrzonych sklepach. Kiedy w latach dziewięćdziesiÄ…tych, w sklepach pojawiÅ‚y siÄ™ różne rodzaje kaw, mielone i rozpuszczalne, porzuciliÅ›my kawy ziarniste na rzecz tych, które przyrzÄ…dza siÄ™ szybko , niemalże w biegu. Obecnie prawdziwi smakosze kawy, tzw kawosze, w poszukiwaniu prawdziwego, gÅ‚Ä™bokiego aromatu, powracajÄ… do tradycji picia kawy wÅ‚aÅ›nie ze Å›wieżo mielonych ziaren.

Kawa, którą pijemy w biegu z papierowego kubka, według Bartka Kasprzykowskiego, nie ma tak naprawdę nic wspólnego z prawdziwą kawą, zaparzoną ze świeżo zmielonych ziaren.
Lidia Popiel bardzo ceni sobie swój poranny rytuał mielenia i zaparzania kawy, którą serwuje w pięknej porcelanie. Uważa, że taka idealnie przygotowana kawa, z aromatyczną pianką powinna być podawana w równie pięknej oprawie, która dodatkowo uwydatnia jej walory zapachowe i smakowe, osiągnięte dzięki świeżemu zmieleniu ziaren tuż przed zaparzeniem.



Również Ewa Gawryluk przyznała, że jest tradycjonalistką i uwielbia smakować kawę ze świeżo mielonych ziaren. Sama ją przygotowuje, jak również sama piecze domowe ciasto,
a do próbowania tych pyszności zaprasza przyjaciół, bądź rodzinę.
Socjolog , dr Sobierajski podkreślił, iż stopniowo wracamy do intymnych, uroczych spotkań
w zaciszu domowym, gdzie mamy szansę poświęcić dużo uwagi właśnie tym tradycyjnym obyczajom.

Tomasz Sobierajski podkreślił, iż Polacy mają swoje głęboko zakorzenione przyzwyczajenia oraz kierują się określonymi zasadami i nawet jeśli spróbują czegoś nowego, to szybko wracają do dawnych przyzwyczajeń. Chętnie powracają do smaków i zapachów dzieciństwa.
Dziś z entuzjazmem powracamy do parzenia kawy świeżo mielonej i pomimo faktu, że tradycyjny młynek zastąpiły nowoczesne ekspresy ciśnieniowe, według Bartka Kasprzykowskiego, zapach świeżo mielonej kawy zawsze przywodzi wspomnienia domu rodzinnego.

Międzynarodowy ekspert Andre Hoinkis firmy Sara Lee International Cofee and Tea, który o kawie wie wszystko, opowiedział przybyłym gościom o wyższości kawy ze świeżo mielonych ziaren tuż przed zaparzeniem nad kawą mieloną fabrycznie, a relacja filmowa z sondy przeprowadzonej na warszawskich ulicach pokazała, że Warszawiacy bardzo cenią sobie niepowtarzalne walory aromatyczne świeżo mielonej kawy, a tym, co najbardziej lubią w kawie parzonej w ekspresach ciśnieniowych jest niepowtarzalna, gęsta pianka zwana crema.

Na zakoÅ„czenie wszyscy zaproszeni uczestnicy spotkania mieli okazjÄ™ poznać te najwÅ‚aÅ›ciwsze sposoby przyrzÄ…dzania Å›wieżo mielonej kawy w ekspresie ciÅ›nieniowym, dziÄ™ki prezentacji utytuÅ‚owanej baristki – Hanny KrzyÅ›ki, oraz skosztować doskonaÅ‚ych, jak zgodnie stwierdziÅ‚y zaproszone gwiazdy, kaw ziarnistych Cafe Prima Excellent.

Całe wydarzenie umilał obecnym gościom unoszący się w powietrzu świeży aromat świeżo mielonej kawy Cafe Prima Excellent.



























Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku