Otard – subtelny smak koniaku
Koniak (franc. Cognac), czyli wedÅ‚ug definicji eau-de-vie - „eliksir życia”, uznawany jest
za najszlachetniejszy z alkoholi. Oryginalny trunek jest wytwarzany tylko z wyselekcjonowanych szczepów winogron rosnÄ…cych na terenie Francji zwanym „Charente”, w rejonie Cognac. Koniak Otard do dnia dzisiejszego powstaje wedÅ‚ug niezmiennych receptur i jako jedyny dojrzewa
w piwnicach zamku Château de Cognac. Le Château de Cognac to słynny zamek, który zapisał się w historii Francji jako rezydencja królów. Dziś zaś jest znany w historii koniaków jako miejsce narodzin marki Otard. Koniak Otard, wyrafinowany i subtelny, o ponad dwustuletniej historii, łączy w sobie aromat kwitnących kwiatów, liści lipy, gruszki i tytoniu z nutką korzeni oraz wanilii. Butelki z koniakiem Otard mają charakterystyczny, subtelny kształt. Inspiracją dla pomysłodawcy, Michela Coste, była kropla koniaku spływająca po brzegu kieliszka. Produkcja obejmuje między innymi podwójny proces destylacji, a okres dojrzewania koniaku (przechowywania w specjalnie przygotowanych beczkach dębowych) wynosi minimum 3 lata.
W zależności od liczby lat starzenia, rozróżniamy kilka rodzajów koniaku Otard, a im starszy trunek tym cenniejszy i szlachetniejszy.
Otard VS (Very Special) to delikatna mieszanka winogron z najlepszych obszarów upraw, charakteryzujÄ…ca siÄ™ minimum 3 – letnim okresem starzenie. Ma delikatny i zrównoważony smak, z wyczuwalnym aromatem kwiatu winogron.
Otard VSOP (Very Superior Old Pale) to najpopularniejszy z rodziny koniaków
z minimum 5 - letnim okresem starzenia, charakteryzuje się złocistą barwą. W subtelnej nucie smakowej najintensywniej wyczuwalny jest kwiecisty bukiet, wzbogacony aromatem wanilii, korzeni i tytoniu. Marka Otard VSOP od 2006 roku związała swe działania z golfem. Od tego czasu ten wyśmienity trunek towarzyszy golfistom na wielu prestiżowych turniejach organizowanych w całej Polsce i wspiera tym samym rozwój tej dyscypliny w naszym kraju.
Otard Napoleon, Otard XO (Extra Old) to grupa najwytworniejszych trunków, których okres starzenia nie może być krótszy niż 7 lat. Cechuje je złożony, doskonale owocowy smak
z wyczuwalnÄ… kwiatowÄ… nutÄ….
Otard 1795 Extra to wyjątkowy trunek stworzony specjalnie z okazji 200. rocznicy powstania koniaku Otard. Zestawiony z rzadkich, także 50-letnich eaux-de-vie, które dojrzewały w piwnicach "Paradis" w Château de Cognac. Jego smak wyróżnia się niezwykłą długością i subtelnością aromatu. Oczarowuje nas swym, bogatym bukietem suszonych owoców i wyprawionej skóry z lekką nutą banana. Ma charakterystyczny tylko dla prawdziwie starych koniaków, złoto - rubinowy kolor .
Sztuka degustacji
Koniak Otard należy do trunków, które wÅ‚aÅ›ciwie degustowane pobudzajÄ… zarówno wÄ™ch, wzrok, jak i smak. Powinno siÄ™ go pić w stanie naturalnym, jako "digestif", bez żadnych dodatków, nawet kostek lodu. Taki sposób degustacji pozwoli w peÅ‚ni poznać niezwykÅ‚y smak i bogaty aromat tego trunku. Czystej formie koniaku Otard wierni pozostajÄ… jedynie koneserzy tego gatunku. We Francji do czasu drugiej wojny Å›wiatowej podawany byÅ‚ w restauracjach i kawiarniach pod nazwÄ… "fine a l'eau", rozcieÅ„czony wodÄ…: Å›wieżą lub mineralnÄ…. Tylko najwytworniejsze koniaki zostawiano na koniec posiÅ‚ku, jako zwieÅ„czenie, deser. Dzisiaj coraz częściej koniak podawany jest z wodÄ…, tonikiem czy lemoniadÄ…. Jeżeli chodzi o ksztaÅ‚t kieliszka, to najwiÄ™cej zwolenników ma baniasty kieliszek tzw. balonówka, który umożliwia „zawirowanie” trunkiem, a tym samym uwolnienie bukietu zapachowego. WedÅ‚ug znawców, idealny kieliszek ma ksztaÅ‚t tulipana: lekko zwężajÄ…cy siÄ™ ku górze, co uÅ‚atwia zagÄ™szczenie zapachów przed ich caÅ‚kowitym rozwiniÄ™ciem. Niezależnie jednak od ksztaÅ‚tu kieliszka, bezwzglÄ™dnie należy przestrzegać jednej zasady. SzkÅ‚o do koniaku powinno być idealnie czyste i pozbawione wszelkich zapachów, tak aby nie zaburzaÅ‚o wyrafinowanych doznaÅ„ smakowych i zapachowych, których źródÅ‚em z pewnoÅ›ciÄ… jest koniak Otard. Należy pamiÄ™tać o powolnym koÅ‚ysaniu kieliszka tak, aby jednoczeÅ›nie dotlenić trunek. DziÄ™ki temu, znad kieliszka zacznie siÄ™ unosić charakterystyczny dla koniaku Otard aromat. Powinno to zająć kilka minut. Czynność należy powtórzyć 3-4 razy, a wtedy zmiany zachodzÄ…ce w bukiecie i aromacie stanÄ… siÄ™ wyraźnie wyczuwalne.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele