Jedzenie jest dla czÅ‚owieka koniecznoÅ›ciÄ…, ale też ogromnÄ… przyjemnoÅ›ciÄ…. Aby tÄ™ przyjemność zmaksymalizować, wykorzystuje siÄ™ m.in. przyprawy, które potrafiÄ… ukazać nawet znane i wydawaÅ‚o by siÄ™ codzienne dania w caÅ‚kiem nowej odsÅ‚onie. Które z nich najlepiej komponujÄ… siÄ™ z potrawami z jaj?


 


Niektórzy mawiajÄ…, że przyprawy sÄ… esencjÄ… kuchni, tym magicznym dodatkiem, który potrafi odmienić każde danie, a jego obecność decyduje o finalnych wrażeniach i zadowoleniu z jedzenia. CzÄ™sto idziemy w kuchni po najmniejszej linii oporu i wykorzystujemy przyprawy najbardziej znane, niechÄ™tnie eksperymentujÄ…c z nowymi smakami. Najwyższy czas to zmienić! Przeczytajcie nasze propozycje jak ciekawie przyprawić jajka.

- DoprawiajÄ…c jajka, mamy naprawdÄ™ wiele możliwoÅ›ci – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Nie oznacza to jednak, że możemy sypnąć na nie dowolnÄ… przyprawÄ™. Niektóre dobrze siÄ™ do tego nadajÄ…, a innych powinniÅ›my wrÄ™cz unikać.


 

Przede wszystkim sól i pieprz

W okresie starożytnoÅ›ci stanowiÅ‚a Å›rodek pÅ‚atniczy, a w Å›redniowieczu okreÅ›lano jÄ… mianem „biaÅ‚ego zÅ‚ota”. Sól, bo o niej mowa, stosowana jest przede wszystkim jako przyprawa wzmacniajÄ…ca smak jajek. Z kolei ostrego, palÄ…cego smaku nadaje jajkom pieprz. Ta przyprawa trafiÅ‚a do Europy z wojskami Aleksandra Wielkiego. Należy pamiÄ™tać, że pieprz różnicuje siÄ™ pod wzglÄ™dem ostroÅ›ci: pieprz biaÅ‚y jest najÅ‚agodniejszy, potem na skali ostroÅ›ci znajdujÄ… siÄ™ te o barwie różowej i zielonej, a najostrzejszy jest czarny. Pieprz posiada przyjemny korzenny zapach.


 

WspaniaÅ‚y aromat zióÅ‚

W swoich domowych szafkach z przyprawami posiadamy zwykle dużo różnych zióÅ‚. OczywiÅ›cie wspaniale jest korzystać z ich Å›wieżych wersji, uprawianych w doniczkach czy ogródku, jednak i te suszone majÄ… swoje plusy, a wÅ›ród nich najwiÄ™kszy – mocny aromat. Które najlepiej pasujÄ… do jajek?

Bazylia to jednoroczna roÅ›lina, z której do przyprawiania pozyskujemy Å›wieże lub suszone liÅ›cie. Ma orzeźwiajÄ…cy, korzenny, lekko sÅ‚odkawy smak i zapach. Estragon znany byÅ‚ już w Å›redniowiecznej kuchni arabskiej, ma lekko gorzki smak i Å›wieży, przyjemny zapach. Ta przyprawa stanowi doskonaÅ‚y zamiennik soli i powinna być stosowana w diecie bezsolnej. Koper to jednoroczna roÅ›lina o charakterystycznych, pierzastych liÅ›ciach i to one doskonale nadajÄ… siÄ™ do przyprawiania jajek. Starożytni Grecy traktowali koper jako oznakÄ™ bogactwa i dobrobytu. Posiada przyjemny, charakterystyczny zapach i sÅ‚odkawy, lekko piekÄ…cy smak. Do jajek idealnie nadaje siÄ™ też szczypior, warzywo o ostrym, aromatycznym smaku.


 

Rzadziej widywane z jajkami

Z przypraw dobrze pasujących do jajek, ale rzadziej z nimi kojarzonych warto wymienić trybulę, lubczyk i gorczycę.

Trybula ma liÅ›cie podobne do pietruszki, ale delikatniejsze i gÄ™stsze. Posiada korzenny, kojarzÄ…cy siÄ™ trochÄ™ z anyżkiem i pieprzem, smak. Warto wspomnieć, że przyjemny zapach trybuli znika pod wpÅ‚ywem gotowania lub suszenia, dlatego najlepiej korzystać ze Å›wieżej. Lubczyk to dorastajÄ…ca do 2 metrów bylina, z której do przyprawiania używa siÄ™ wszystkich części roÅ›liny, zarówno w formie Å›wieżej, jak i suszonej. Posiada bardzo charakterystyczny zapach podobny do przyprawy Maggi. Wreszcie gorczyca, z której do przyprawiania wykorzystujemy nasiona – majÄ… one ostry smak, ale nie posiadajÄ… mocno wyczuwalnego zapachu.

 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku