Kapusta, grzyby i suszone Å›liwki to produkty, które kojarzÄ… siÄ™ z WigiliÄ…. Z kolei wÄ™dzone żeberka i kruchÄ… kieÅ‚basÄ™ zwykle stawia siÄ™ na stole w kolejne dwa dni Bożego Narodzenia. PostanowiliÅ›my poÅ‚Ä…czyć te produkty w jednym, Å›wiÄ…tecznym daniu!


Boże Narodzenie to okres, który spÄ™dzamy w gronie najbliższych przy suto zastawionych stoÅ‚ach. W menu królujÄ… tradycyjne potrawy i produkty, które podobnie jak odÅ›wiÄ™tne ubrania czy Å›piewane kolÄ™dy majÄ… zdolność wspóÅ‚tworzenia Å›wiÄ…tecznego klimatu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby trochÄ™ poeksperymentować w kuchni, przygotowujÄ…c ze znanych bożonarodzeniowych skÅ‚adników coÅ› innego. Nasza kulinarna propozycja pozwala na delikatne odÅ›wieżenie Å›wiÄ…tecznego jadÅ‚ospisu i zaskoczenie goÅ›ci niespodziewanym i smacznym daniem. Zatem do dzieÅ‚a!

 

Przepis na gÅ‚ówkÄ™ kapusty na wÄ™dzonej Å›liwce, faszerowanÄ… wÄ™dzonymi żeberkami, kruchÄ… kieÅ‚basÄ…, grzybami i kaszÄ…

Składniki:

250 g Kiełbasy kruchutkiej podsuszanej od braci Dobrowolscy

250 g Żeberek wędzonych paski Dobrowolscy

jedna duża gÅ‚ówka kapusty wÅ‚oskiej

200 g kaszy pęczak

3 cebule szalotki

1 marchewkÄ™

2 zÄ…bki czosnku

250 g pieczarek

100 g suszonych grzybów mun

250 g śliwek wędzonych

świeże zioła: tymianek, pietruszka, koperek

przyprawy po 1/2 łyżeczki: papryka wędzona, kmin rzymski

1 jajko

sól, pieprz

łyżka masła

kilka łyżek oliwy

woda

dodatkowo potrzebna jest miska i duża gaza

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Obficie solimy. Kapustę myjemy i wykrawamy głąb. Delikatnie odrywamy wszystkie liście. Kapustę wkładamy do garnka, wlewamy łyżkę oleju i podgotowujemy ok. 8 minut. Powinna być al dente. Wyjmujemy, studzimy i pojedynczo zdejmujemy liście kapusty. Odstawiamy.

Rozgrzewamy łyżkę masła z jedną łyżką oliwy na patelni i delikatnie szklimy szalotkę, przez ok. 5 min. Grzyby mun łamiemy na małe części, moczymy w wodzie do miękkości przez ok. 10 min., odcedzamy, następnie drobno kroimy. Podgrzewamy 2 łyżki oleju w garnku dodajemy 1 pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby, następnie dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 min. Jeżeli w trakcie duszenia grzyby będą przywierać do dna, dodajemy trochę wody i mieszamy. Kaszę przepłukujemy, gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy.

Kiełbasę obieramy z osłonki, siekamy i rozdrabniamy widelcem. Z wędzonych żeberek wyjmujemy kości, następnie kroimy w bardzo drobną kostkę. Kiełbasę i żeberka kładziemy na patelnię i podsmażamy, co chwilę mieszając przez ok. 10 min. Pieczarki i jedną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z olejem przez ok. 4 min.

Do wiÄ™kszego garnka wkÅ‚adamy: podsmażonÄ… kieÅ‚basÄ™ z żeberkami, grzyby i pieczarki, zeszklona szalotkÄ™, 150 g drobno pokrojonych wÄ™dzonych Å›liwek, pokrojonÄ… w drobnÄ… kostkÄ™ marchewkÄ™, posiekane zioÅ‚a, wyciÅ›niÄ™ty przez praskÄ™ czosnek, po 1/2 Å‚yżeczki wÄ™dzonej papryki i kminu rzymskiego, jedno jajko, sól, pieprz. Dusimy razem ok. 5 min. Dodajemy kaszÄ™ gryczanÄ… i mocno mieszamy do uzyskania rustykalnej masy.

UkÅ‚adamy na blacie rÄ™cznik z kawaÅ‚kiem gazy wystarczajÄ…co dużym, by zmieÅ›ciÅ‚a siÄ™ w nim odtworzona kapusta z farszem miÄ™dzy liśćmi. Zaczynamy od dużych liÅ›ci zewnÄ™trznych, lekko je na siebie nakÅ‚adamy, Å‚adnÄ… stronÄ… na zewnÄ…trz. Rozsmarowujemy warstwÄ™ nadzienia. Na niÄ… kÅ‚adziemy kolejne liÅ›cie, a na nie znów farsz itd., aż zabraknie liÅ›ci. Podnosimy rogi gazy i formujemy caÅ‚ość w ksztaÅ‚t gÅ‚owy kapusty. Na koniec skÅ‚adamy wszystkie koÅ„ce gazy do Å›rodka i formujemy na ksztaÅ‚t kapusty.

KÅ‚adziemy na stóÅ‚ wiÄ™kszÄ… brytfannÄ™ żaroodpornÄ…, do niej folÄ™ aluminiowÄ…, a na foliÄ™ papier do pieczenia. Ostrożnie wyjmujemy kapustÄ™ z gazy. A nastÄ™pnie zawijamy w papier i foliÄ™ „gÅ‚Ä…bem” do góry. Można dodatkowo zawinąć kapustÄ™ w drugi arkusz folii aluminiowej. NastÄ™pnie obracamy do góry nogami i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 60 min. NastÄ™pnie otwieramy foliÄ™ i papier, i pieczemy jeszcze 10 min. Po wyjÄ™ciu z piekarnika foliÄ™ zawijamy pod spód, żeby byÅ‚a jak najmniej widoczna i możemy wykÅ‚adać na stóÅ‚. Możemy też wyjąć caÅ‚Ä… kapustÄ™ na paterÄ™, a sokami, jakie z niej wyciekÅ‚y, zalać jÄ… od góry i pozostawić na paterze. PozostaÅ‚e 100 g Å›liwek wÄ™dzonych rozrzucamy wokóÅ‚ kapusty dla dekoracji i aromatu. Podajemy jako samodzielne danie. Możemy dodatkowo doÅ‚ożyć wedÅ‚ug upodobaÅ„ np. sos czosnkowy na jogurcie i/lub sos pomidorowy zrobiony z pulpy pomidorowej wymieszanej ze Å›wieżą bazyliÄ… i czosnkiem.

Smacznego!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku