arp, barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, kapusta, pierogi, ryba po grecku? To potrawy, które tradycyjnie pojawiają się na wigilijnym stole. Świątecznym daniom często towarzyszą ziemniaki, pełniące jednak jedynie rolę dodatku. Agnieszka Jasińska ? kucharz, pedagog, fotograf i trener w gastronomii oraz ekspertka kulinarna kampanii ?Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz? udowadnia, że w czasie Świąt kartofle mogą grać pierwsze skrzypce.


Pieczony naleśnik wytrawnie z musztardowym puree

Składniki na 4 porcje:

• 150 g mÄ…ki pszennej typ 450

• 4 jajka

• 200 ml mleka tÅ‚ustego

• 30 ml/3 Å‚yżki oleju rzepakowego

Do miski przesiej mÄ…kÄ™, dodaj jajka i przy pomocy trzepaczki do jajek poÅ‚Ä…cz skÅ‚adniki na gÅ‚adkÄ… masÄ™. NastÄ™pnie, caÅ‚y czas energicznie mieszajÄ…c, do masy dodaj mleko. MasÄ™ dopraw szczyptÄ… soli i dokÅ‚adnie wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencjÄ™ gÄ™stej Å›mietany. Piekarnik rozgrzej do 230 st. C. Przy pomocy pÄ™dzelka wysmaruj blaszkÄ™ do muffinek lub żeliwnÄ… patelniÄ™ olejem rzepakowym. BlaszkÄ™ do muffinek lub żeliwnÄ… patelniÄ™ wysmarowanÄ… olejem rzepakowym wstaw do rozgrzanego piekarnika na 3 minuty. Z piekarnika wyciÄ…gnij formÄ™ i ostrożnie, przy pomocy chochelki, wlej ciasto do otworów na babeczki. BlaszkÄ™ wstaw do rozgrzanego piekarnika i jej zawartość piecz przez ok. 25 minut.

Musztardowe puree:

• 1 kg ziemniaków

• 80 g masÅ‚a

• 3/4 szklanki/200 ml mleka

• sól

• 1 Å‚yżeczka musztardy

• 1/2 Å‚yżeczki chrzanu

• 1/2 Å‚yżeczki Å›wieżo zmielonego czarnego pieprzu

• 1 Å‚yżeczka soli

• Å›wieżo posiekana natka pietruszki - do podania

Ziemniaki wyszoruj pod strumieniem wody. WÅ‚óż do dużego garnka i dodaj gorÄ…cÄ… wodÄ™, ok. 5 cm powyżej ziemniaków. Dodaj 2 Å‚yżki soli. Przykryj i doprowadź do wrzenia na wysokim ogniu, nastÄ™pnie zmniejsz ogieÅ„ i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż ziemniaki bÄ™dÄ… miÄ™kkie. W miÄ™dzyczasie (tuż przed przygotowaniem ziemniaków) do maÅ‚ego garnka wlej mleko, podgrzej, nie doprowadzajÄ…c do wrzenia. Dodaj masÅ‚o, mieszaj, aż masÅ‚o siÄ™ rozpuÅ›ci, wyÅ‚Ä…cz palnik.

Kiedy ziemniaki będą gotowe, odcedź je. Wyciągnij z garnka. Obierz ziemniaki, podnosząc każdy z nich widelcem
i obierajÄ…c nożem. Obrane ziemniaki wÅ‚óż z powrotem do garnka i ugnieć na puree lub przeciÅ›nij przez praskÄ™. Dodaj mleko z masÅ‚em, a nastÄ™pnie musztardÄ™ i chrzan, czarny pieprz i 1 Å‚yżeczkÄ™ soli. Ugniataj aż do poÅ‚Ä…czenia i wchÅ‚oniÄ™cia mleka. Ziemniaki zmieniÄ… siÄ™ w kremowÄ… masÄ™. Sprawdź i przypraw solÄ…. Posyp posiekanÄ… natkÄ… pietruszki.


 

Odświętne gołąbki z farszem ziemniaczanym

Składniki na 4 porcje:

• 1 gÅ‚ówka kapusty wÅ‚oskiej

• 1 kg ziemniaków surowych

• 500 g ziemniaków

• 2 cebule

• 1/2 litra wywaru warzywnego

• 2 Å‚yżki smalcu

• 1-2 jaja

• sól

• pieprz

Sos grzybowy:

• 60 g suszonych grzybów

• 2 Å‚yżki masÅ‚a

• 1 cebula

• 2 liÅ›cie laurowe

• 2 ziela angielskie

• 200 ml gorÄ…cej wody

• 25 g masÅ‚a

• 2 Å‚yżki mÄ…ki pszennej

• sól

• pieprz

Grzyby namocz w letniej wodzie na ok. 1,5 godziny, odcedź i pokrój w paski. Rozgrzej patelniÄ™ i dodaj dwie Å‚yżki masÅ‚a. CebulÄ™ obierz, drobno posiekaj i smaż razem z grzybami na maÅ›le. Do grzybków i cebulki dolej 150 ml wody z liÅ›ciem laurowym i zielem angielskim. Gotuj od 3 do 5 minut. SporzÄ…dź zawiesinÄ™ z mÄ…ki i 50 ml wody. Dodaj zawiesinÄ™ do sosu i wymieszaj trzepaczkÄ…. Dopraw solÄ…, pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze ok. 3 minuty. Z kapusty wytnij gÅ‚Ä…b i obgotuj jÄ… w osolonej wodzie. Oddziel liÅ›cie i zetnij grube nerwy liÅ›ciowe. Przygotowuj nadzienie ziemniaczane. Ziemniaki ugotuj w gorÄ…cej i posolonej wodzie. Gdy bÄ™dÄ… gotowe, odcedź je i przeciÅ›nij przez praskÄ™. CebulÄ™ drobno posiekaj
i przyrumieÅ„ jÄ… na smalcu. Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. OdsÄ…cz je na gÄ™stym sicie lub przez tetrÄ™, wylej nadmiar pÅ‚ynu, a skrobiÄ™ ziemniaczanÄ… z dna naczynia dodaj do ziemniaków. Dodaj cebulÄ™ do masy ziemniaczanej. Dodaj również przeciÅ›niÄ™te przez praskÄ™ ugotowane ziemniakami, jajka, sól i pieprz. Farsz nakÅ‚adaj na liÅ›cie, zwiÅ„ w rulon, zawijajÄ…c jego brzegi do Å›rodka. UkÅ‚adaj je na liÅ›ciach kapusty w brytfannie lub rondlu z grubym dnem, pamiÄ™tajÄ…c, aby pierwszÄ… warstwÄ™ uÅ‚ożyć nieco luźniej. GoÅ‚Ä…bki przykryj liśćmi kapusty i zalej gorÄ…cym, dobrze posolonym wywarem. Szczelnie przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C (grzaÅ‚ka góra-dóÅ‚) i duÅ› ok. 1,5 godziny. Upieczone lub duszone goÅ‚Ä…bki podajemy z sosem grzybowym.

 

Zapiekanka ziemniaczana w cieście francuskim

Składniki:

• 500 g ciasta francuskiego

• 500 g ziemniaków

• sól, pieprz

• 200 g kieÅ‚basy

• 100 g tartego sera żóÅ‚tego

• 30 g pietruszki

• 100 g mozzarelli

• 1 jajko

Zagotuj wodÄ™ w garnku. Dodaj do garnka 1 Å‚yżeczkÄ™ soli. Ziemniaki obierz i wrzuć do wrzÄ…tku. Gotuj 30 minut do miÄ™kkoÅ›ci. KieÅ‚basÄ™ drobno posiekaj i podsmaż lekko na patelni ok. 3 minuty. Ciasto francuskie podziel na 6-8 kwadratów lub prostokÄ…tów o równej wielkoÅ›ci. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciÅ›nij przez praskÄ™. W misce wymieszaj ziemniaki, sól, pieprz, boczek, starty ser i pietruszkÄ™. DokÅ‚adnie wymieszaj i uformuj takie kulki, by byÅ‚y 4 cm mniejsze od ciasta. UÅ‚óż je na Å›rodku ciasta. Kulki dokÅ‚adnie owiÅ„ w ciasto francuskie. UÅ‚óż ciasto z masÄ… ziemniaczanÄ… na blasze do pieczenia sklejeniem do doÅ‚u i posmaruj jajkiem. Piecz w temperaturze 200 st. C ok. 20 minut.

 

 

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych ZwiÄ…zków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze Å›rodków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

 

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz na profilach: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle i https://www.instagram.com/ziemniaki_czy_kartofle



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku