Ziemniaki na Święta? Nie tylko dodatek do wigilijnego karpia!
arp, barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, kapusta, pierogi, ryba po grecku? To potrawy, które tradycyjnie pojawiają się na wigilijnym stole. Świątecznym daniom często towarzyszą ziemniaki, pełniące jednak jedynie rolę dodatku. Agnieszka Jasińska ? kucharz, pedagog, fotograf i trener w gastronomii oraz ekspertka kulinarna kampanii ?Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz? udowadnia, że w czasie Świąt kartofle mogą grać pierwsze skrzypce.
Pieczony naleśnik wytrawnie z musztardowym puree
Składniki na 4 porcje:
• 150 g mÄ…ki pszennej typ 450
• 4 jajka
• 200 ml mleka tÅ‚ustego
• 30 ml/3 Å‚yżki oleju rzepakowego
Do miski przesiej mÄ…kÄ™, dodaj jajka i przy pomocy trzepaczki do jajek poÅ‚Ä…cz skÅ‚adniki na gÅ‚adkÄ… masÄ™. NastÄ™pnie, caÅ‚y czas energicznie mieszajÄ…c, do masy dodaj mleko. MasÄ™ dopraw szczyptÄ… soli i dokÅ‚adnie wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencjÄ™ gÄ™stej Å›mietany. Piekarnik rozgrzej do 230 st. C. Przy pomocy pÄ™dzelka wysmaruj blaszkÄ™ do muffinek lub żeliwnÄ… patelniÄ™ olejem rzepakowym. BlaszkÄ™ do muffinek lub żeliwnÄ… patelniÄ™ wysmarowanÄ… olejem rzepakowym wstaw do rozgrzanego piekarnika na 3 minuty. Z piekarnika wyciÄ…gnij formÄ™ i ostrożnie, przy pomocy chochelki, wlej ciasto do otworów na babeczki. BlaszkÄ™ wstaw do rozgrzanego piekarnika i jej zawartość piecz przez ok. 25 minut.
Musztardowe puree:
• 1 kg ziemniaków
• 80 g masÅ‚a
• 3/4 szklanki/200 ml mleka
• sól
• 1 Å‚yżeczka musztardy
• 1/2 Å‚yżeczki chrzanu
• 1/2 Å‚yżeczki Å›wieżo zmielonego czarnego pieprzu
• 1 Å‚yżeczka soli
• Å›wieżo posiekana natka pietruszki - do podania
Ziemniaki wyszoruj pod strumieniem wody. WÅ‚óż do dużego garnka i dodaj gorÄ…cÄ… wodÄ™, ok. 5 cm powyżej ziemniaków. Dodaj 2 Å‚yżki soli. Przykryj i doprowadź do wrzenia na wysokim ogniu, nastÄ™pnie zmniejsz ogieÅ„ i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż ziemniaki bÄ™dÄ… miÄ™kkie. W miÄ™dzyczasie (tuż przed przygotowaniem ziemniaków) do maÅ‚ego garnka wlej mleko, podgrzej, nie doprowadzajÄ…c do wrzenia. Dodaj masÅ‚o, mieszaj, aż masÅ‚o siÄ™ rozpuÅ›ci, wyÅ‚Ä…cz palnik.
Kiedy ziemniaki będą gotowe, odcedź je. Wyciągnij z garnka. Obierz ziemniaki, podnosząc każdy z nich widelcem
i obierajÄ…c nożem. Obrane ziemniaki wÅ‚óż z powrotem do garnka i ugnieć na puree lub przeciÅ›nij przez praskÄ™. Dodaj mleko z masÅ‚em, a nastÄ™pnie musztardÄ™ i chrzan, czarny pieprz i 1 Å‚yżeczkÄ™ soli. Ugniataj aż do poÅ‚Ä…czenia i wchÅ‚oniÄ™cia mleka. Ziemniaki zmieniÄ… siÄ™ w kremowÄ… masÄ™. Sprawdź i przypraw solÄ…. Posyp posiekanÄ… natkÄ… pietruszki.
Odświętne gołąbki z farszem ziemniaczanym
Składniki na 4 porcje:
• 1 gÅ‚ówka kapusty wÅ‚oskiej
• 1 kg ziemniaków surowych
• 500 g ziemniaków
• 2 cebule
• 1/2 litra wywaru warzywnego
• 2 Å‚yżki smalcu
• 1-2 jaja
• sól
• pieprz
Sos grzybowy:
• 60 g suszonych grzybów
• 2 Å‚yżki masÅ‚a
• 1 cebula
• 2 liÅ›cie laurowe
• 2 ziela angielskie
• 200 ml gorÄ…cej wody
• 25 g masÅ‚a
• 2 Å‚yżki mÄ…ki pszennej
• sól
• pieprz
Grzyby namocz w letniej wodzie na ok. 1,5 godziny, odcedź i pokrój w paski. Rozgrzej patelniÄ™ i dodaj dwie Å‚yżki masÅ‚a. CebulÄ™ obierz, drobno posiekaj i smaż razem z grzybami na maÅ›le. Do grzybków i cebulki dolej 150 ml wody z liÅ›ciem laurowym i zielem angielskim. Gotuj od 3 do 5 minut. SporzÄ…dź zawiesinÄ™ z mÄ…ki i 50 ml wody. Dodaj zawiesinÄ™ do sosu i wymieszaj trzepaczkÄ…. Dopraw solÄ…, pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze ok. 3 minuty. Z kapusty wytnij gÅ‚Ä…b i obgotuj jÄ… w osolonej wodzie. Oddziel liÅ›cie i zetnij grube nerwy liÅ›ciowe. Przygotowuj nadzienie ziemniaczane. Ziemniaki ugotuj w gorÄ…cej i posolonej wodzie. Gdy bÄ™dÄ… gotowe, odcedź je i przeciÅ›nij przez praskÄ™. CebulÄ™ drobno posiekaj
i przyrumieÅ„ jÄ… na smalcu. Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. OdsÄ…cz je na gÄ™stym sicie lub przez tetrÄ™, wylej nadmiar pÅ‚ynu, a skrobiÄ™ ziemniaczanÄ… z dna naczynia dodaj do ziemniaków. Dodaj cebulÄ™ do masy ziemniaczanej. Dodaj również przeciÅ›niÄ™te przez praskÄ™ ugotowane ziemniakami, jajka, sól i pieprz. Farsz nakÅ‚adaj na liÅ›cie, zwiÅ„ w rulon, zawijajÄ…c jego brzegi do Å›rodka. UkÅ‚adaj je na liÅ›ciach kapusty w brytfannie lub rondlu z grubym dnem, pamiÄ™tajÄ…c, aby pierwszÄ… warstwÄ™ uÅ‚ożyć nieco luźniej. GoÅ‚Ä…bki przykryj liśćmi kapusty i zalej gorÄ…cym, dobrze posolonym wywarem. Szczelnie przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C (grzaÅ‚ka góra-dóÅ‚) i duÅ› ok. 1,5 godziny. Upieczone lub duszone goÅ‚Ä…bki podajemy z sosem grzybowym.
Zapiekanka ziemniaczana w cieście francuskim
Składniki:
• 500 g ciasta francuskiego
• 500 g ziemniaków
• sól, pieprz
• 200 g kieÅ‚basy
• 100 g tartego sera żóÅ‚tego
• 30 g pietruszki
• 100 g mozzarelli
• 1 jajko
Zagotuj wodÄ™ w garnku. Dodaj do garnka 1 Å‚yżeczkÄ™ soli. Ziemniaki obierz i wrzuć do wrzÄ…tku. Gotuj 30 minut do miÄ™kkoÅ›ci. KieÅ‚basÄ™ drobno posiekaj i podsmaż lekko na patelni ok. 3 minuty. Ciasto francuskie podziel na 6-8 kwadratów lub prostokÄ…tów o równej wielkoÅ›ci. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciÅ›nij przez praskÄ™. W misce wymieszaj ziemniaki, sól, pieprz, boczek, starty ser i pietruszkÄ™. DokÅ‚adnie wymieszaj i uformuj takie kulki, by byÅ‚y 4 cm mniejsze od ciasta. UÅ‚óż je na Å›rodku ciasta. Kulki dokÅ‚adnie owiÅ„ w ciasto francuskie. UÅ‚óż ciasto z masÄ… ziemniaczanÄ… na blasze do pieczenia sklejeniem do doÅ‚u i posmaruj jajkiem. Piecz w temperaturze 200 st. C ok. 20 minut.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych ZwiÄ…zków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze Å›rodków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz na profilach: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle i https://www.instagram.com/ziemniaki_czy_kartofle
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele