Szparagi sÄ… warzywem dajÄ…cym plony stosunkowo krótko – zwykle przez okoÅ‚o miesiÄ…c, na przeÅ‚omie maja i czerwca. StanowiÄ… ceniony przysmak, dlatego wielu smakoszy stara siÄ™ jak najlepiej wykorzystać czas zbiorów, przygotowujÄ…c ulubione potrawy z wykorzystaniem charakterystycznych biaÅ‚ych lub zielonych pÄ™dów. DoskonaÅ‚ym kulinarnym pomysÅ‚em jest poÅ‚Ä…czenie szparagów z jajkami.


Zdrowe i smaczne

Co jest niezwykÅ‚ego w szparagach, że majÄ… tylu wielbicieli? Ich smak jest wyrazisty, nieco sÅ‚ony lub gorzkawy. BiaÅ‚e odmiany sÄ… delikatniejsze, ale wymagajÄ… trochÄ™ dÅ‚uższego gotowania. PÄ™dy, oprócz tego że smaczne, majÄ… również wiele wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci pozytywnie wpÅ‚ywajÄ…cych na organizm czÅ‚owieka.

SÄ… niskokaloryczne (100 g zawiera tylko 18 kcal), lekkostrawne i pożywne. MajÄ… w skÅ‚adzie dużo bÅ‚onnika, dziÄ™ki czemu zbawiennie wpÅ‚ywajÄ… na pracÄ™ i oczyszczanie ukÅ‚adu pokarmowego. W szparagach wystÄ™puje ponad 100 substancji odżywiajÄ…cych i wspierajÄ…cych organizm. ZawierajÄ… m.in. witaminÄ™ K, C, E i A, kwas foliowy, witaminy z grupy B, skÅ‚adniki mineralne (miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez), kwasy organiczne, aminokwasy, saponiny, oksylipiny, zwiÄ…zki fenolowe i flawonoidy. BiaÅ‚ko zawarte w szparagach (zwane glutation) ma wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci detoksykujÄ…ce, pomaga w zwalczaniu nowotworów i choroby Alzheimera.
 

Dobrana para

PoÅ‚Ä…czenie z jajkiem sprawia, że dostajemy posiÅ‚ek niskokaloryczny. Jajka bowiem też charakteryzujÄ… siÄ™ tÄ… cechÄ… – jedno ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g biaÅ‚ka. BiaÅ‚ko zawarte w jajkach ma najlepszy skÅ‚ad aminokwasowy ze wszystkich produktów biaÅ‚kowych. ZawierajÄ… też witaminy (A, D, K, E, B i B12), zdrowy cholesterol oraz mineraÅ‚y (wapÅ„, fosfor, potas, sód, cynk, selen, miedź). SÄ… w nich aminokwasy, biaÅ‚ka i tÅ‚uszcze, w tym te zawierajÄ…ce kwasy omega-3.

– W poÅ‚Ä…czeniu ze szparagami jajka możemy podawać w różnorakiej formie – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – SprawdzajÄ… siÄ™ zarówno jajka sadzone, w koszulkach, w formie pasty czy omletu. W każdej konfiguracji otrzymujemy smacznÄ…, pożywnÄ… potrawÄ™.

Potwierdza to obecność tego poÅ‚Ä…czenia w kuchniach wielu krajów np. w niemieckiej. WÅ‚aÅ›nie z niej pochodzi proponowany poniżej omlet serowy ze szparagami.

 

PRZEPIS na omlet serowy ze szparagami

Porcja dla 4 osób, gotowanie 30 minut, przygotowanie 30 minut.

 

Składniki:

1 kg zielonych szparagów

8 jaj M lub L Fermy Drobiu Jokiel

50 g masła

2 łyżki startego sera ementaler

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta pieprzu cayenne

koperek

sól

½ Å‚yżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Obieramy szparagi i gotujemy je w lekko osolonej wodzie z dodatkiem póÅ‚ Å‚yżeczki cukru i 10 gram masÅ‚a. W czasie, gdy warzywa siÄ™ gotujÄ…, ucieramy żóÅ‚tka, dodajemy ser i mÄ…kÄ™ ziemniaczanÄ…. Doprawiamy solÄ… i pieprzem cayenne. NastÄ™pnie na sztywnÄ… pianÄ™ ubijamy biaÅ‚ko, które dodajemy do masy żóÅ‚tkowej, delikatnie mieszajÄ…c. Smażymy na maÅ›le 4 omlety. Szparagi odcedzamy i dzielimy na 4 części. KażdÄ… wykÅ‚adamy na 1 omlet, a nastÄ™pnie skÅ‚adamy na poÅ‚owÄ™. Podajemy posypane koperkiem.


 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku