Cukrzyca może skrócić dÅ‚ugość życia nawet o 10 lat. Jest poważnÄ…, zagrażajÄ…cÄ… życiu chorobÄ…, która przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów, ale jej nastÄ™pstwa sÄ… bardzo poważne. PowikÅ‚aniami sercowo-naczyniowymi zagrożeni sÄ… nie tylko chorzy na cukrzycÄ™, ale także ci, u których wystÄ™pujÄ… pod różnÄ… postaciÄ… zaburzenia kontroli poziomu glukozy, jak krótkotrwaÅ‚e i gwaÅ‚towne zwyżki glikemii poposiÅ‚kowej. Uwaga epidemia!Obecnie na cukrzycÄ™ choruje na Å›wiecie Å›rednio co trzydziesta osoba. W dodatku liczba chorych stale roÅ›nie – w 1995 roku wynosiÅ‚a 135 mln, a ocenia siÄ™, że w 2025 roku bÄ™dzie ich nawet 300 mln [1]. Tylko w Polsce na cukrzycÄ™ choruje 2 mln osób.Cukrzyca typu 2 z powodu coraz wiÄ™kszej powszechnoÅ›ci zwana jest też „epidemiÄ… XXI wieku”. Dwa typy Cukrzyca (na co wskazuje jej nazwa) ma zwiÄ…zek z nieprawidÅ‚owymi wartoÅ›ciami cukru we krwi. SÄ… dwa zasadnicze typy cukrzycy: typ 1 i typ 2. Cukrzyca typu 2 jest czÄ™stsza - 9 na 10 osób chorujÄ…cych cukrzycÄ™ typu 2. ZapadajÄ… na niÄ… zwykle doroÅ›li ludzie, natomiast na cukrzycÄ™ typu 1 czÄ™sto chorujÄ… dzieci. W obu przypadkach nieprawidÅ‚owość dotyczy dziaÅ‚ania insuliny – hormonu, który reguluje metabolizm glukozy. W sytuacji prawidÅ‚owej, gdy poziom cukru we krwi podniesie siÄ™ (na przykÅ‚ad po posiÅ‚ku), trzustka uwalnia do krwiobiegu insulinÄ™, w efekcie czego glukoza przemieszcza siÄ™ do tkanek i poziom cukru spada. W taki sposób do komórek dostarczane jest swego rodzaju „paliwo” potrzebne do wszystkich wewnÄ…trzkomórkowych procesów. Ponieważ na powstanie cukrzycy typu 2 osobiÅ›cie mamy duży wpÅ‚yw przez zÅ‚Ä… dietÄ™, brak aktywnoÅ›ci fizycznej, stres czy naÅ‚ogi, poniższe opracowanie zostanie zawężone do tego typu cukrzycy.Ryzyko dolegliwoÅ›ci ukÅ‚adu krążeniaPrzyczynÄ… cukrzycy typu 2 nie jest zachwianie gospodarki insulinowej (jak w typie 1) lecz jej nieprawidÅ‚owe dziaÅ‚anie na tkanki (tzw. insulinooporność) [2]. Cóż z tego, że insulina na sygnaÅ‚, jakim jest hiperglikemia, jest wydzielana do krwi, jeÅ›li tkanki nie sÄ… w stanie spożytkować glukozy, bo uodporniÅ‚y siÄ™ na ten hormon. UtrzymujÄ…ce siÄ™ zatem podwyższone stężenie glukozy we krwi uszkadza naczynia krwionoÅ›ne, skutkiem czego sÄ… zaburzenia ukÅ‚adu sercowo-naczyniowego (CVD – Cardiovascular disease) [3].Oprócz chorób kardiologicznych powikÅ‚aniem cukrzycy mogÄ… być: udar mózgu, choroby nerek, a w skrajnych przypadkach amputacje koÅ„czyn, utrata wzroku.Ciężkie życie Cukrzyca jest najpoważniejszÄ… konsekwencjÄ… otyÅ‚oÅ›ci. W dzisiejszych czasach sukcesywnie roÅ›nie liczba ludzi borykajÄ…cych siÄ™ z otyÅ‚oÅ›ciÄ… lub nadwagÄ…. W Polsce, w badaniach Pol Moniki, nadwagÄ™ i otyÅ‚ość stwierdzono u ponad 65% populacji.Mimo że to tak duży problem spoÅ‚eczny, czÄ™sto nie zdajemy sobie sprawy z powagi sytuacji. U otyÅ‚ej osoby Å‚atwiej o różnego rodzaju zaburzenia metaboliczne. WiÄ™cej nasObniżenie tolerancji glukozy (stan przedcukrzycowy) jest etapem na drodze do rozwoju cukrzycy typu 2. Może on trwać bezobjawowo nawet 10 lat. Potem już procesu nie można odwrócić, gdyż cukrzyca jest postÄ™pujÄ…cÄ… chorobÄ…. Na tym etapie jednak nie jest jeszcze za późno na wprowadzenie korzystnych zmian prozdrowotnych. Dobrze jest wiÄ™c wykorzystać to „ostrzeżenie”, jakim jest stan przedcukrzycowy, bo skutki zaniedbania sÄ… poważne, a zapobiegajÄ…c cukrzycy ustrzega siÄ™ także przed jej niekorzystnymi konsekwencjami zdrowotnymi.Wzrost ryzyka chorób sercowo-naczyniowych jest uwarunkowany nasileniem glikemii - i to niezależnie od innych znanych czynników ryzyka [3]. Warte odnotowania jest, że zależność pomiÄ™dzy stężeniem glukozy we krwi a zagrożeniem chorobami sercowo-naczyniowymi obserwuje siÄ™ zarówno u osób bez cukrzycy, jak i u tych, u których wystÄ™pujÄ… zaburzenia gospodarki wÄ™glowodanowej. OczywiÅ›cie najwiÄ™ksze niebezpieczeÅ„stwo istnieje w przypadku zdiagnozowanej cukrzycy [3]. Przy tym wystÄ™pujÄ…cy po posiÅ‚ku wzrost stężenia glukozy (glikemia poposiÅ‚kowa) wydaje siÄ™ odgrywać zasadniczÄ… rolÄ™ [3]. Te nagÅ‚e, lecz krótkotrwaÅ‚e i gwaÅ‚towne zwyżki glikemii bardziej specyficznie niż przewlekÅ‚a hiperglikemia nasilajÄ… procesy prowadzÄ…ce do powikÅ‚aÅ„ sercowo-naczyniowych [3]. Sytuacja – jak widać – jest bardziej skomplikowana niż można przypuszczać. Zagrożeni sÄ… nie tylko ci ze zdiagnozowanÄ… cukrzycÄ…, lecz o wiele wiÄ™cej osób.Diabetamid nie tylko dla diabetykówDiabetamid jest suplementem diety opracowanym przez firmÄ™ ASA z myÅ›lÄ… o osobach chcÄ…cych zadbać o prawidÅ‚owy, fizjologiczny poziom glukozy we krwi. Polecany jest nie tylko osobom, u których zdiagnozowano cukrzycÄ™ typu 2 (jako kuracja wspomagajÄ…ca podstawowe leczenie farmakologiczne), ale i tym wszystkim, którzy nie chcÄ… w przyszÅ‚oÅ›ci zachorować i wczeÅ›niej postanowili zadbać o swoje zdrowie. Diabetamid wspomaga fizjologiczny proces transportu glukozy z krwi do komórek, reguluje dziaÅ‚anie insuliny, uzupeÅ‚nia niedobory chromu i biotyny w organizmie. Kozieradka pospolita i żeÅ„-szeÅ„ bÄ™dÄ…ce skÅ‚adnikami preparatu zwiÄ™kszajÄ… przenikanie glukozy do komórek dziÄ™ki saponinom, które zmieniajÄ… strukturÄ™ bÅ‚on komórkowych i tym samym nabÅ‚onków, czyniÄ…c je bardziej przepuszczalnymi dla skÅ‚adników organicznych (w tym glukozy). Wszechstronne dziaÅ‚anie posiada chrom. Nie tylko wpÅ‚ywa na produkcjÄ™ insuliny, zwiÄ™ksza magazynowanie glukozy w mięśniach pod postaciÄ… glikogenu, ale także – co ważne w cukrzycy i jej profilaktyce – przeciwdziaÅ‚a powstawaniu otyÅ‚oÅ›ci, gdyż ogranicza odkÅ‚adanie siÄ™ tÅ‚uszczów w tkance podskórnej. Biotyna natomiast zwiÄ™ksza wrażliwość na insulinÄ™, co korzystnie wpÅ‚ywa na enzymy biorÄ…ce udziaÅ‚ w metabolizmie glukozy.Wskazówki dla zdrowychWbrew powszechnym poglÄ…dom żywienie w cukrzycy jest podobne do zasad racjonalnego żywienia osób zdrowych. Zatem przypominamy: wzbogać swojÄ… codziennÄ… dietÄ™ o Å›wieże warzywa i owoce; ogranicz spożycie cukru, sÅ‚odyczy (cukry proste powodujÄ… wzrost poziomu glukozy we krwi); spożywaj chude miÄ™so drobiowe, mleko, wÄ™dliny, sery o niskiej zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu; preferuj gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii zamiast smażenia na tÅ‚uszczu; ogranicz spożycie cholesterolu (podroby, masÅ‚o, jaja, Å›mietana). Taki sposób odżywiania uÅ‚atwi zrzucić nadwagÄ™ i utrzymać prawidÅ‚owÄ… masÄ™ ciaÅ‚a – to bardzo ważne! Poza tym zadbaj o aktywność ruchowÄ… - ćwicz regularnie, spaceruj i rzuć (koniecznie!) palenie.ŹródÅ‚o:1. Dawid P. Richardson. Nutrition, Healthy Ageing and public Policy, IADSA; April 20072. BogumiÅ‚ Wolnik. Cukrzyca – definicja i podziaÅ‚. www.zdrowie.pl3. R.J.W Middelbeek at al. Rola glukozy jako niezależnego czynnika ryzyka sercowo-naczyniowego. Medycyna po Dyplomie, grudzieÅ„ 2007

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku