Zupa pomidorowa to wedÅ‚ug badaÅ„ najbardziej lubiana zupa przez Polaków. Zarówno ci, którzy jadali obiady w szkolnej stołówce, jak i ci, którzy mieli ciepÅ‚y obiad podany w domu, a wczeÅ›niej przygotowany przez mamÄ™ lub babciÄ™, najmilej wspominajÄ… klasycznÄ… pomidorowÄ…. Przygotowywana na różne sposoby, czy to zabielana, czy podawana z makaronem lub ryżem, za każdym razem przywoÅ‚uje niezatarte wspomnienia z beztroskich dzieciÄ™cych lat. Trudno wyobrazić sobie polskÄ… kuchniÄ™ bez zupy pomidorowej. GoÅ›ci na naszych stoÅ‚ach od najmÅ‚odszych lat. DoroÅ›li podajÄ… zupÄ™ pomidorowÄ…, mÅ‚odzież po prostu pomidorówkÄ™, a najmÅ‚odsi miÅ‚oÅ›nicy tej pomaraÅ„czowej strawy proszÄ… rodziców o przygotowanie pimidolowej – niezgrabnie, acz uroczo Å‚amiÄ…c przy tym jÄ™zyk.Fani tej najpopularniejszej z zup na jej cześć przygotowali nawet festiwal, który odbywa siÄ™ co roku latem, w nadmorskim KoÅ‚obrzegu.Co jest takiego w tej zupie, że skrada serca smakoszów w każdym wieku? Przecież to, zdawaÅ‚oby siÄ™, wyÅ‚Ä…cznie wywar, warzywa, pomidory oraz ryż naprzemiennie podawany z makaronem. Czy to chęć powrotu do klasycznych smaków, czy może przesyt kuchniami orientalnymi, a może po prostu podkreÅ›lenie siÅ‚y tradycji kulinarnych?Jakie by nie byÅ‚y powody uwielbienia zupy pomidorowej, jedno jest pewne, to Å›wietny wybór.Zupa sama w sobie, pyszna, obfita w warzywa, gÄ™sta, a przede wszystkim ciepÅ‚a, to najbardziej pożądane i pożywne danie, jakie możemy zaserwować naszemu organizmowi. Zaspokoi nasz apetyt, zniweluje uczucie gÅ‚odu, a przy okazji dostarczy wielu witamin i skÅ‚adników mineralnych, takich jak potas, magnez i żelazo. Dodatkowo zawiera pokÅ‚ady bÅ‚onnika, który jest niezbÄ™dnym elementem przyspieszajÄ…cym metabolizm. Porcja ciepÅ‚ej odżywczej zupy może przyczynić siÄ™ do zbilansowania diety. Ponieważ głównym skÅ‚adnikiem zup jest woda i niskokaloryczne warzywa, jedzenie jej nie tuczy. Dodatkowo woda użyta do przygotowania zupy nie straci swoich wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, dlatego w dużym stopniu uÅ‚atwi trawienie, wyreguluje ciÅ›nienie krwi oraz temperaturÄ™ ciaÅ‚a.A teraz do tego wszystkiego dodajmy pomidora. Popularne warzywo, które oprócz oczywistych walorów smakowych, jest gwarantem naszego zdrowia.Pomidory przybyÅ‚y do Polski wraz z wÅ‚oszczyznÄ… z dworu królowej Bony. Tam z kolei przywÄ™drowaÅ‚y aż z Ameryki PoÅ‚udniowej. To wÅ‚aÅ›nie stamtÄ…d, z jÄ™zyka Azteków pochodzi okreÅ›lenie pomidora – tomat – przejÄ™te przez wiele europejskich jÄ™zyków. Polski pomidor pochodzi z jÄ™zyka wÅ‚oskiego i oznacza zÅ‚ote jabÅ‚ka.Pomidory majÄ… nam wiele do zaoferowania, sÄ… niskokaloryczne i doskonale poprawiajÄ… trawienie. PiÄ™kne, okrÄ…gÅ‚e i pachnÄ…ce czerwone kule to prawdziwa bomba witaminowa. ZawierajÄ… przede wszystkim wiele witamin z grup A, B i C, a także mnóstwo potasu i żelaza. Istotnym skÅ‚adnikiem jest także likopen, który odpowiada za wyrazisty, piÄ™kny kolor pomidora. Likopen posiada niezwykÅ‚a moc, zapobiega jednej z najczęściej pojawiajÄ…cych siÄ™ odmian nowotworu u mężczyzn – raka prostaty. PoÅ‚Ä…czenie walorów smakowych i zdrowotnych przyczyniÅ‚o siÄ™ do powstania najlepszej z najlepszych zup (tak przynajmniej sÄ…dzi wiÄ™kszość Polaków).Być może w dużej mierze do popularnoÅ›ci pomidorowej przyÅ‚ożyÅ‚a siÄ™ absolutna Å‚atwość w jej przygotowaniu. Nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby przyrzÄ…dzić doskonaÅ‚Ä… pomidorówkÄ™. Dodatkowo, szeroko dostÄ™pne na rynku przetworzone pomidory pomagajÄ… w szybkim wyczarowaniu aromatycznej i wyjÄ…tkowej strawy, która po dodaniu kilku listków bazylii potrafi zmienić siÄ™ w wykwintne danie. To kolejna zaleta tej niepowtarzalnej zupy, która za sprawÄ… kilku dodatków z poczciwej pomidorówki staje siÄ™ szlachetnÄ… zuppÄ… al pommodoro.Opcja dla zapracowanych fanów zupy pomidorowej to siÄ™gniÄ™cie po nisko przetworzone pomidory. SÄ… one zbierane w momencie, kiedy majÄ… najwiÄ™cej witamin i innych skÅ‚adników odżywczych. DziÄ™ki temu pozostajÄ… zdrowe i pachnÄ…ce. Zabieganym zaoszczÄ™dzajÄ… czas, który przy Å›wieżych pomidorach dodatkowo trzeba przeznaczyć na sparzanie, siekanie i przecieranie. Warto zwrócić uwagÄ™ na jakość kupowanych przez nas przetworów. Wybierajmy te produkty, które nie sÄ… konserwowane chemicznie, ale co najwyżej doprawiane kwaskiem cytrynowym.Takim przykÅ‚adem sÄ… chociażby produkty należące do renomowanej wÅ‚oskiej firmy CIRIO. Od ponad 150 lat firma ta dostarcza wÅ‚oskich, aromatycznych pomidorów w różnej postaci, od krojonych do przecieranych. Passata Rustica, nowy produkt CIRIO to drobno krojone pomidory w gÄ™stym sosie, przy pomocy których Å‚atwo i szybko możemy przygotować ulubionÄ… zupÄ™ wszystkich pokoleÅ„. Wystarczy dodać zawartość butelki do przygotowanego wczeÅ›niej bulionu warzywnego, wymieszać i przyprawić do smaku. Pomidorowa rzÄ…dzi!!!!Passata Rustcia kosztuje okoÅ‚o 7zÅ‚ i dostÄ™pna jest we wszystkich dobrych sklepach spożywczych.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku