Zimowa aura to dla niektórych pełnia szczęścia, inni z utęsknieniem wypatrują wiosny. Jednak jedno jest pewne ? czekolada na gorąco nigdy nie smakuje tak pysznie, jak w tych mroźnych miesiącach! Gęsta i aromatyczna ? poprawi humor i doda energii, a przede wszystkim wyjątkowo przyjemnie rozgrzeje.


Przygotowanie wyÅ›mienitej czekolady pitnej nie wymaga wiele czasu, ani specjalnych umiejÄ™tnoÅ›ci. Warunkiem sukcesu jest jednak bez wÄ…tpienia użycie wysokiej jakoÅ›ci czekolady, o odpowiedniej zawartoÅ›ci kakao. Do przyrzÄ…dzenia tego pysznego napoju doskonale sprawdzi siÄ™ Czekolada gorzka Terravita o zawartoÅ›ci 70% kakao – klasyczna lub pomaraÅ„czowa.

DziÅ› czekolada kojarzy nam siÄ™ zazwyczaj z wyÅ›mienitÄ… tabliczkÄ…, ale w poczÄ…tkach swej historii byÅ‚a spożywana wÅ‚aÅ›nie w postaci pÅ‚ynnej. ByÅ‚ to jednak zupeÅ‚nie inny napój niż ten, który tak uwielbiamy dzisiaj. Aztekowie i Majowie prażyli i ucierali nasiona kakaowca, a nastÄ™pnie mieszali je z chÅ‚odnÄ… wodÄ… i dodatkami – waniliÄ…, ostrymi papryczkami chili, miodem. Dopiero w Starym Åšwiecie, poczÄ…tkowo na europejskich dworach, zaczÄ™to jÄ… przyrzÄ…dzać w znany nam dziÅ› sposób: jako sÅ‚odki, aromatyczny, gÄ™sty napój. PowstawaÅ‚y również pierwsze pijalnie czekolady, których bywalcy mogli raczyć siÄ™ tym wyÅ›mienitym przysmakiem.

DziÅ› możemy samodzielnie przygotować wybornÄ… czekoladÄ™ do picia, niczym z najlepszych kawiarni. Ten rozkosznie aksamitny, pÅ‚ynny deser to najlepsza propozycja na zimowe dni i wieczory. Zapewni rozgrzewajÄ…cÄ… przyjemność po powrocie z dÅ‚ugiego spaceru czy zabaw na Å›niegu. BÄ™dzie najlepszÄ… towarzyszkÄ… podczas domowego seansu „we dwoje”, rodzinnej gry w planszówki czy wieczornej lektury. Można jÄ… przyrzÄ…dzić Å‚atwo i szybko, ale by zagwarantować sobie 100% aksamitnej przyjemnoÅ›ci, musimy siÄ™gnąć po odpowiednie skÅ‚adniki, wÅ›ród których królowÄ… jest oczywiÅ›cie czekolada.

Najlepiej sprawdzi siÄ™ tu wykwintna czekolada gorzka. Czekolada gorzka peÅ‚na Terravita zawiera 70% kakao, a wyróżnia jÄ… odpowiednio wyważony smak, w którym charakterystyczna gorzkość nie dominuje nad innymi nutami. PitnÄ… czekoladÄ™ możemy przyrzÄ…dzać, siÄ™gajÄ…c  również po inne wersje smakowe gorzkiej czekolady. Nasz napój zyska oryginalny charakter dziÄ™ki Czekoladzie gorzkiej pomaraÅ„czowej 70% kakao Terravita. Jej gÅ‚Ä™boko czekoladowy smak jest przyjemnie przeÅ‚amany dodatkiem aromatycznej skórki pomaraÅ„czy. Kakao i pomaraÅ„cza wspóÅ‚grajÄ… ze sobÄ… idealnie, tworzÄ…c niepowtarzalnÄ… kompozycjÄ™.

DziÄ™ki odpowiedniemu wyborowi czekolady, nasz rozgrzewajÄ…cy napój stanie siÄ™ aksamitny i doskonaÅ‚y w smaku. O czym warto jeszcze pamiÄ™tać? Na pewno o dodatkach. Możemy siÄ™gnąć po cynamon, kakao, wiórki czekolady, bitÄ… Å›mietanÄ™, pianki, ekstrakt waniliowy czy gaÅ‚kÄ™ lodów waniliowych. Ciekawym przeÅ‚amaniem czekoladowych nut bÄ™dzie odrobina soli. A w wersji dla dorosÅ‚ych, możemy dodać nieco whisky. CzekoladÄ™ na gorÄ…co powinniÅ›my podawać bezpoÅ›rednio po przygotowaniu. Niezwykle efektownie prezentować siÄ™ bÄ™dzie w szklankach z grubszego szkÅ‚a.

 

A oto prosty przepis na gęstą, aromatyczną i rozgrzewającą czekoladę do picia!

Składniki:

  • Czekolada 70% gorzka lub gorzka z pomaraÅ„czÄ… Terravita - 50 g

  • Mleko tÅ‚uste - 150 g

  • Kakao - 10 g

  • Cukier trzcinowy - 20 g

  • Sól - 1 g

  • Whisky - 40 g

Przygotowanie:

Mleko, sól, cukier, kakao, zagotować. NastÄ™pnie wlać do pojemnika z czekoladÄ…, poÅ‚amanÄ… na kosteczki. Razem zblendować. Wlać whisky i wymieszać. Rozlać do szklanek. Udekorować bitÄ… Å›mietanÄ… (schÅ‚odzonÄ… Å›mietankÄ™ 36% ubić mikserem lub rÄ™cznie do otrzymania mocno sztywnej konsystencji) i wiórkami czekolady, kakao lub sosem deserowym. W wersji dla dzieci lub dla tych, którzy nie pijÄ… alkoholu: należy zastÄ…pić whisky mlekiem w stosunku 1:1. 



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku