ZyskaÅ‚ tytuÅ‚ najsÅ‚ynniejszej kanapki na Å›wiecie, najwiÄ™kszy ważyÅ‚ aż 1600 kilogramów, a nawet doczekaÅ‚ siÄ™ swojego muzeum – burger, bo o nim mowa, w 2021 roku królowaÅ‚ na naszych stoÅ‚ach. Choć mogÅ‚oby siÄ™ wydawać, że to tylko „buÅ‚ka na ciepÅ‚o” z dodatkami, to pojawiajÄ…ce siÄ™ warianty smakowe udowadniajÄ…, że burgery wciąż potrafiÄ… zaskakiwać. W mijajÄ…cym roku dużą popularnoÅ›ciÄ… cieszyÅ‚a siÄ™ ich wegetariaÅ„ska wersja. SkÄ…d ten fenomen?


W czasie pandemii, gdy lokale wydawaÅ‚y posiÅ‚ki tylko na dowóz, burgery przeżywaÅ‚y wzrost popularnoÅ›ci. Uwielbiamy je za ich prostotÄ™, ale i różnorodność. Jednak, chociaż to kulinarny „pewniak”, przygotowujÄ…c go, warto zadbać o dobre jakoÅ›ciowo skÅ‚adniki i nietuzinkowe dodatki. Etykieta „fast food’u” przyklejona do burgerów już dawno zostaÅ‚a zdjÄ™ta, a zarówno szefowie kuchni, jak i pasjonaci gotowania zaskakujÄ… zdrowymi przepisami i niebanalnymi poÅ‚Ä…czeniami smaków.

W tym roku na stoÅ‚ach królowaÅ‚y zdrowe burgery. W czym tkwi ich sekret? Zdecydowanie w bazowaniu na dobrych jakoÅ›ciowo skÅ‚adnikach i lekkich sosach. To wÅ‚aÅ›nie ten dodatek jest elementem, który idealnie spaja produkty w burgerze i nadaje im niepowtarzalnego aromatu. Sos majonezowy zostaÅ‚ wyparty przez nietuzinkowe sosy na bazie Dipów Å›mietanowych typu crème fraiche z dodatkami, takimi jak czosnek czy karmelizowana cebulka. Idealnie sprawdzajÄ… siÄ™ one w nowoczesnym burgerze, ze wzglÄ™du na swojÄ… aksamitnÄ… konsystencjÄ™ i oryginalny smak.

Przepis na zdrowe burgery z Dipem Å›mietanowym typu crème fraiche

Składniki:

  • 200 g filetów Å‚ososia

  • 100 g ugotowanego ryżu

  • 100 g szpinaku

  • 1 jajko

  • 1 Å‚yżeczka suszonego oregano

  • 2 Å‚yżki posiekanych Å›wieżych zióÅ‚

  • 2 Å‚yżki oliwy

  • 180 g Dipu Å›mietanowego typu crème fraiche z czosnkiem i zioÅ‚ami

  • 2 pomidory

  • czerwona cebula

  • 3 szt. peÅ‚noziarnistej buÅ‚ki

  • saÅ‚ata lodowa

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

Rozdrobnionego Å‚ososia i ugotowany ryż wrzucamy do jednej miseczki. Umyty szpinak podgrzewamy na patelni, aż zwiÄ™dnie. Zdejmujemy z patelni, odciskamy, siekamy i dodajemy do miski z Å‚ososiem. Doprawiamy solÄ… i pieprzem, dodajemy jajko i oliwÄ™. CaÅ‚ość mieszamy, a nastÄ™pnie formujemy 3 kotleciki, smarujemy je oliwÄ… i smażymy na Å›rednim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Rozcinamy buÅ‚ki, dolne poÅ‚ówki smarujemy dipem, a nastÄ™pnie ukÅ‚adamy warzywa i gotowy kotlet z Å‚ososia. Przykrywamy górnÄ… częściÄ… buÅ‚ki.

 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku