Superfoods to tzw. superprodukty peÅ‚ne wartoÅ›ciowych skÅ‚adników odżywczych. Choć modÄ™ zapoczÄ…tkowaÅ‚y sprowadzane z odlegÅ‚ych zakÄ…tków m.in. nasiona chia i jagody goji to warto wiedzieć, że wiele podobnej, a nawet lepszej żywnoÅ›ci mamy w Polsce od wieków.


- Polskie superfoods to warzywa, owoce, zioÅ‚a i nasiona bogate w witaminy, mineraÅ‚y, czÄ™sto również z dużą zawartoÅ›ciÄ… bÅ‚onnika, których regularne spożywanie na pewno pozytywnie wpÅ‚ynie na nasz organizm.
SÄ… niedrogie i bardzo smaczne. Możemy je wykorzystać np. do saÅ‚atek, daÅ„ na ciepÅ‚o, czy na ich bazie przygotować koktajle. PamiÄ™tajmy, że warzywa i owoce najlepiej jadać na surowo lub poddawać niewielkiej obróbce termicznej, czyli gotować na parze do 5 minut. - podpowiada Natalia ChybziÅ„ska, dietetyk, catering dietetyczny KukuÅ‚a Healthy Food

 

Buraki

Buraki to przede wszystkim doskonale źródÅ‚o kwasu foliowego, żelaza i bÅ‚onnika. PozwalajÄ… obniżyć ciÅ›nienie krwi i majÄ… wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci antynowotworowe. Szklanka Å›wieżo wyciÅ›niÄ™tego soku z buraka, z dodatkiem cytryny znacznie poprawia wydolność organizmu. Natomiast na wzmocnienie ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego dietetyk poleca zakwas buraczany:

- Zakwas buraczany jest bardzo prosty w przygotowaniu: 1 kg grubo pokrojonych buraków wkÅ‚adamy
do kamionkowego garnka lub bardzo dużego sÅ‚oja, dodajemy przynajmniej 1 gÅ‚ówkÄ™ czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liÅ›cie laurowe, zalewamy przegotowanÄ… wodÄ… z solÄ… (1 czubata Å‚yżka soli na 1 litr wody)
i zostawiamy na 5-7 dni w ciepÅ‚ym miejscu. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni, a ukiszone buraki, możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu lub zrobić z nich saÅ‚atkÄ™
np. z dodatkiem sera koziego lub fety, jabÅ‚ek i rukoli. Zakwas prócz kwasu foliowego i żelaza zawiera również witaminy A, E i K. - mówi Natalia ChybziÅ„ska, dietetyk, catering dietetyczny KukuÅ‚a Healthy Food

 

Cebula i czosnek

Cebula i czosnek sÄ… bardzo silnymi, naturalnymi antybiotykami, które hamujÄ… namnażanie siÄ™ bakterii chorobotwórczych, ale nie niszczÄ… naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Warto dodawać je do wszystkich zup, surówek i saÅ‚atek.

- Syrop z cebuli, czosnku i miodu pomaga zwalczyć przeziÄ™bienie, kaszel i katar, a także ma wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci moczopÄ™dne oraz antygrzybiczne. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy w miseczce wymieszać posiekane 2 cebule, 2 zÄ…bki czosnku, 2 Å‚yżki miodu i odstawić na ok. 5 godzin, by puÅ›ciÅ‚ sok. Potem przecedzamy przez gazÄ™ do sÅ‚oiczka, zakrÄ™camy i przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 10 dni. Pijemy 3 razy dziennie po 1 Å‚yżce. Ze wzglÄ™du na swoje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci wykrztuÅ›ne syropu nie powinno siÄ™ stosować na noc. – poleca Natalia ChybziÅ„ska, dietetyk, catering dietetyczny KukuÅ‚a Healthy Food.

 

Jabłka, jagody i maliny

Dietetyk zachÄ™ca do regularnego spożywania jabÅ‚ek, jagód i malin, które sÄ… zdecydowanie taÅ„sze niż egzotycznie brzmiÄ…ce jagody goi ,czy acai, a wcale nie ustÄ™pujÄ… zawartoÅ›ciÄ… skÅ‚adników odżywczych.

Owoce to przede wszystkim Å›wietne źródÅ‚o witaminy C i bÅ‚onnika, ale nie tylko. Jagody majÄ… dużą zawartość antocyjanów, witamin z grupy B, a także C, A, PP oraz selen, cynk i miedź. Åšwietnie zwalczajÄ… wolne rodniki, chroniÄ… serce, regulujÄ… ciÅ›nienie krwi, wzmacniajÄ… naczynia krwionoÅ›ne, majÄ… wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwnowotworowe i wspierajÄ… pamięć. PomogÄ… także przy dolegliwoÅ›ciach żoÅ‚Ä…dkowych i jelitowych.

JabÅ‚ka sÄ… źródÅ‚em witamin z grupy B, a także witaminy A, E, D i K.

Maliny natomiast zawierają m.in. witaminy E, B1, B2, B6, potas, wapń, magnez oraz żelazo.

 

Kapusta i brokuły

Kapusta to Å›wietne źródÅ‚o witaminy C i witamin z grupy B, a brokuÅ‚y to dobre źródÅ‚o wapnia. Oba warzywa zawierajÄ… także potas, fosfor, magnez i żelazo. Sok z kapusty chroni przed chorobÄ… nowotworowÄ… żoÅ‚Ä…dka
i dwunastnicy oraz wspomaga leczenie choroby wrzodowej. Ponadto wzmacnia odporność i dobrze wpływa na włosy i paznokcie.

 

Kasza jaglana i gryczana

Gryka i proso zawierajÄ… wiele skÅ‚adników mineralnych, witaminy z grupy B oraz sporo bÅ‚onnika. Dodatkowo kasza jaglana ma także żelazo, wapÅ„, fosfor, potas i lecytynÄ™ i krzem. Obie można jadać zarówno na sÅ‚ono, jak i na sÅ‚odko.

- UgotowanÄ… kaszÄ™ gryczanÄ… w wersji na sÅ‚odko polecam podać z podduszonymi Å›liwkami. SkÅ‚adniki miksujemy z odrobinÄ… miodu oraz cynamonu i podajemy w formie puddingu. W wersji na sÅ‚ono dobrze smakuje np. w formie saÅ‚atki z kiszonym burakiem i ogórkiem. Kasza jaglana ma zaÅ› bardzo neutralny smak wiÄ™c pasujÄ… do niej niemal wszystkie owoce zarówno Å›wieże jak i suszone, a także orzechy. W wersji wytrawnej dobrym poÅ‚Ä…czeniem o tej porze roku sÄ… np. podduszony jarmuż, cebula i marchew.
– podpowiada Natalia ChybziÅ„ska, dietetyk, catering dietetyczny KukuÅ‚a Healthy Food.

 

SiemiÄ™ lniane

SiemiÄ™ lniane może Å›miaÅ‚o konkurować z nasionami szaÅ‚wii hiszpaÅ„skiej (chia). To źródÅ‚o nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych, bÅ‚onnika a także wapnia. DziÄ™ki zawartoÅ›ci kwasów ALA obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także przeciwdziaÅ‚a nowotworom, chorobom serca, stanom zapalnym oraz obniża poziom cukru we krwi. Ponadto korzystnie wpÅ‚ywa na pracÄ™ jelit. Odpowiednia dawka siemienia lnianego
to 2 łyżki dziennie. Tę porcję można gotować przez 15 minut w 0,5 litra wody i wypić po przestudzeniu lub zalać wspomnianą porcją przegotowanej wody i odstawić na noc. Taki kisiel z siemienia lnianego najlepiej wypijać rano.

- Przypominam, że przy produktach bogatych w bÅ‚onnik jak siemiÄ™ lniane, owoce czy kasze powinniÅ›my jednoczenie zwiÄ™kszyć ilość przyjmowanych pÅ‚ynów. Polecam szczególnie wodÄ™, napary zioÅ‚owe oraz zielonÄ… i biaÅ‚Ä… herbatÄ™. – podsumowuje Natalia ChybziÅ„ska, dietetyk, catering dietetyczny KukuÅ‚a Healthy Food


Najczęściej zadawane pytania


Co to właściwie jest superfood?

Producenci używają tego określenia w odniesieniu do naturalnej, nieprzetworzonej żywności, która wyróżnia się wysoka zawartością składników odżywczych, pozytywnie wpływających na ludzki organizm.

Dlaczego warto sięgać po lokalne superfods?

Jeśli chodzi o produkty naturalne, które lądują na naszych talerzach, to zdecydowanie najlepszym wyborem będą te lokalne, czy chociażby polskie. Dlaczego? Wystarczy zastanowić się nad kwestiami transportu i przechowywania. Mniejsza odległość do pokonania, to jednocześnie większa pewność zachowania świeżość. W przypadku tych pochodzących z daleka trzeba stosować różne, nie zawsze zdrowe rozwiązania, które pozwolą sprzedać pełnowartościowy produkt.

Czy wybór warzyw i owoców uzależniać od pory roku?

Jak najbardziej tak. Powinniśmy wybierać warzywa i owoce sezonowe, bo one zwykle właśnie prosto z pola czy sadu trafiają do sklepu, a następnie do naszej kuchni. W ten sposób jemy to co najzdrowsze. Jest jednak jeszcze jeden ważny powód. Matka natura nie bez powodu tak rozplanowała zbiory poszczególnych produktów, że najświeższe jemy w określonym czasie w roku. Zawierają one zwykle dokładnie takie składniki, jakich nasz organizm w tym czasie potrzebuje. W ten sposób możemy go więc skutecznie wspierać.

Czy polskie produkty roślinne zaspokoją zapotrzebowanie na 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia?

Jak najbardziej tak. Ich odpowiednie dobranie będzie zależne od pory roku. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę np. jesień, to na śniadanie przyda się sałata i np. ogórki lub papryka, na obiad ziemniaki i buraki, a później możemy jeszcze sięgać po jabłka i gruszki. Z pewnością jednak o każdej porze roku znajdziemy coś odpowiedniego dla siebie.

Czy przetwory z własnego ogródka również można zaliczyć do superfood?

Jak najbardziej tak. Są to w pełni naturalne produkty, choć już przetworzone, ale jednak zajmujemy się tym samodzielnie i mamy kontrolę nad tym, co będziemy jeść. Możemy więc odpowiednio zakonserwować warzywa i owoce, sięgać po zdrowie przez cały rok.


Podobne artykuły:


Wersja do druku