Aksamitna pasta buraczana z pestkami sÅ‚onecznika i dyni to absolutne kulinarne „must have", a raczej „must eat" tej jesieni. Podbija podniebienia maÅ‚ych i dużych smakoszy.

Åšwietnie sprawdzi siÄ™ w duecie z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi, krakersami, może być dodatkiem do zapiekanek, farszów, sosów, dipów a nawet gÄ™stych zup. Doskonale smakuje na  zimno i ciepÅ‚o. Prosto, szybko, smacznie i efektownie, a do tego zdrowo i w zgodzie z naturÄ…! Dzieci i doroÅ›li lubiÄ… to! Smacznego!

Składniki:

300g buraków
1 mała marchewka
1 zÄ…bek czosnku
1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą Holle
5 łyżek oliwy z oliwek Holle
1 łyżeczka soli
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika

Majeranek i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Pestki sÅ‚onecznika i  dyni uprażyć na patelni do zarumienienia. MarchewkÄ™ i buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogieÅ„ i dusić je aż zmiÄ™knÄ…. Krótko przed koÅ„cem duszenia dodać wyciÅ›niÄ™ty przez praskÄ™ czosnek, majeranek, sól i pieprz, caÅ‚ość jeszcze chwilÄ™ pozostawić na maÅ‚ym ogniu. Gotowe warzywa lekko przestudzić, wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i Å‚yżkÄ… kaszki warzywnej z dyniÄ… i kukurydzÄ….  CaÅ‚ość zmiksować blenderem na gÅ‚adkÄ… masÄ™.

Porada: Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego

Smacznego!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku