W zdrowym ciele zdrowy duch! Ta słynna maksyma powinna towarzyszyć nam podczas majowych wypadów za miasto. Dlatego, korzystając z uroków wiosennej aury, zamiast wyprawy do centrum handlowego wybierz się na spacer lub przejażdżkę rowerem. Koniecznie w miłym towarzystwie! Wiosenny trud możesz nagrodzić piknikowym lunchem z kosza pełnego zdrowych smakołyków. Majówka tuż, tuż! Któż z nas nie wyczekuje ciepłych majowych dni i pierwszych, w gronie rodziny lub przyjaciół, weekendowychwyjazdów za miasto, spacerów po lesie lub rowerowych przejażdżek. Nic nie wpływa lepiej na Twoje ciało i umysłjak cały dzień na świeżym powietrzu, połączony z odrobiną ruchu. Powinnaś jednak pamiętać, że ruch na świeżympowietrzu wzmaga apetyt, a karkówka lub kiełbaska z grilla, chociaż kusząca, nie powinna stanowić piknikowego menu, szczególnie jeśli chcesz dbać o ładnąsylwetkę i zdrowie. Doradcy żywieniowi z SetPoint radzą jakich produktów użyć by w piknikowym koszu znalazły się zdrowe i smacznepotrawy, które nie zepsują efektów majówkowego wysiłku.Spalacze tłuszczu według SetPointMenu na wiosenny piknik powinno zawierać produkty, które zaspokoją Twoje głód, a jednocześnie ułatwiąspalanie, zgromadzonej podczas zimy, zbędnej tkanki tłuszczowej. Oto kilka produktów, które mogą stanowićpodstawę skutecznej diety odchudzającej. Nie powinno ich także zabraknąć w Twojej codziennej diecie i wmajówkowym koszu!PRODUKTY ZBOŻOWE - podstawą menu, także piknikowego, powinny być produkty zbożowe takie jak musli, otręby ichleb razowy, które dzięki sporej zawartości witamin z grupy B, pomagają utrzymać w dobrej formie systemnerwowy i regenerują zmęczony pracą mózg, poprawiają sprawność umysłową, koncentrację i pamięć. Ponadtozawierają duże ilości błonnika pokarmowego, niezbędnego w skutecznym odchudzaniu.POMARAŃCZE I JABŁKA - ich tajną bronią są cenne pektyny, które są ważnym składnikiem błonnika pokarmowego(znajdują się zwłaszcza w skórce i tuż pod nią). Błonnik sprzyja odchudzaniu wypełniając przewód pokarmowy,łagodząc głód i zmniejszając wchłanianie glukozy.TRUSKAWKI I CZARNE PORZECZKI - w truskawkach, czarnych porzeczkach i innych owocach jagodowych znajduje sięwitamina C. Dziesięć dekagramów truskawek zawiera jej 50 mg, natomiast 10 dag porzeczek czarnych aż 190 mg,czyli ponad 4 razy więcej niż owoce cytrusowe. Witamina C odpowiada za podnodnoszenie odporności organizmuoraz skraca czas trwania zakażeń. RYBY I CHUDE MIĘSO - w mięsie, znajduje się chyba najbardziej znana substancja pomocnicza w odchudzaniu: L-karnityna. Substancja ta odgrywa dużą rolę w przemianie materii w komórkach. Efektem jest szybsze spalanietłuszczu. Aby jednak do tego doszło, trzeba regularnie uprawiać sport. W diecie odchudzającej powinnodominować mięso drobiowe i chude ryby.PRZYPRAWY ZIOŁOWE – ich właściwości smakowe i zapachowe wynikają z zawartych w nich olejków eterycznych.Dzięki olejkom przyprawy nie tylko zwalczają bakterie i wirusy, ale także regulują prace przewodu pokarmowego.Pobudzają wytwarzanie enzymów trawiennych soków żołądkowych i trzustkowych, dlatego przyspieszają przemianęmaterii.CZERWONA HERBATA - dzięki obecności polifenoli czerwona herbata obniża poziom cholesterolu we krwi orazzapobiega tworzeniu się toksycznych związków tlenu (tzw. wolnych rodników). Ponadto pobudza wydzielanie sokówtrawiennych oraz perystaltykę jelit, co ma wpływ na przyśpieszenie metabolizmu.Pamiętaj! W zdrowym koszyku piknikowym nie powinno zabraknąć:* pełnoziarnistych produktów zbożowych: np. kanapek z pieczywa razowego, sałatki z dodatkiem razowegomakaronu, pełnoziarnistego ryżu lub kaszy oraz musli i otrębów* świeżych warzyw i owoców: w sałatkach lub świeżych sokach * chudych mięs i ryb: np. z grilla* chudych produktów nabiałowych: mleka, jogurtów, kefirów także w postaci koktajli owocowych oraz serówdodanych do sałatek i kanapek * wody mineralnej i herbaty (wypijaj dziennie 1,5-2 litrów) Najzdrowsze są produkty najmniej przetworzone, dlatego przygotowując potrawy, unikaj smażenia na głębokimoleju i długiego gotowania. Wybierz gotowanie na parze lub delikatne pieczenie w piekarniku. Jeśli jesteśgotowa na wiosenne wyzwania, menu majówkowego koszyka może być początkiem zmiany Twoich nawyków żywieniowych. Na piknik i na co dzień Jeśli wypad za miasto był pierwszym krokiem do zmian nawyków żywieniowych, pamiętaj by codzienny jadłospiszawierał co najmniej 10 produktów wspomagających spalanie tłuszczu. Wybieraj spośród tych, które zawierająbiało, (np. twarożek, tofu, mięso ryby), oraz tych, które są bogate w witaminy (truskawki, jabłka i inne).Koniecznie pij co najmniej 1,5-2 litry płynów dziennie - najwięcej niegazowanej wody mineralnej, któraprzyspiesza przemianę materii. Nie odmawiaj sobie także soków owocowych czy herbatek ziołowych. Kawa pita wdużych ilościach nie sprzyja oczyszczaniu z toksyn powstających podczas odchudzania, ale filiżanka wypita poobiedzie nie zaszkodzi - przeciwnie, przyspieszy trawienie. Wspólny wypad za miasto to miła rozrywka ale również porcja ruchu, która poprawi krążenie, dotleni Twójorganizm i będzie pierwszym krokiem do spalenia zimowego tłuszczyku. Ruszaj zatem na majówkę z koszem pełnym zdrowych i dietetycznych pyszności!

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma tofu
Drożdżówka z makiem Biedronka kcal
Ile kalorii ma zsiadłe mleko od krowy
jedna truskawka kalorie
Czy pieczone jabłka są tuczące
Ile kalorii ma serek piatnica
Ile kalorii ma pieczona karkówka
Szkolenie psa
Co potrzeba zakładając piekarnię?

Wersja do druku