Składniki na jeden duży półmisek

0,5 kg ryby morskiej (filety) np.:morszczuk, mintaj
0,5 kg marchwi
1 duży seler (korzeń)
2 pietruszki (korzeń)
2 średnie cebule
1 jajo, bulka tarta - do panierowania
olej do smażenia
przyprawy - sól, pieprz, Vegeta lub curry

1) Rybę natrzeć solą i przyprawa (może być curry lub warzywo, zależy co kto lubi) i pozostawić na 30 min, aż ryba przsiąknie przyprawami

2) Marchew, seler i pietruszkę dokładnie umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić na bardzo drobne paseczki (ok 1,5 cm długości i ok.3mm grubości) lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3)Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnie lub do rondla i przysmażamy na oleju, a następnie dusimy pod przykryciem przez kilka minut, aż są miękkie. Warzywa solimy i pieprzymy do smaku, można dodać keczup lub koncentrat pomidorowy do smaku (ok.1 mała łyżka) - zależy co kto lubi.

4) Cebule obieramy i kroimy drobno, a następnie smażymy na gorącym oleju ale UWAGA! tylko do zeszklenia. (Cebula jest zeszklona po kilku minutach smażenia (2-3 min) , kiedy staje się błyszcząca i szklista). Nie możemy przesmażyć cebuli gdyż stanie się gorzka!!!

5)Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy zeszklona cebule i mieszamy. Garnek z warzywami zdejmujemy z gazu i odstawiamy, pozostawiając sos pod przykryciem (musimy pozwolić aby cebula zmieszała się z pozostałymi składnikami). Uwaga! Warzywa musza być miękkie, ale ciągle chrupiące, nie możemy zrobić z nich papki!!!

6)Wcześniej nasolona rybę, panierujemy, czyli obtaczamy w jajku i bulce tartej i smażymy na gorącym oleju.

7)Usmażoną rybę układamy na półmisku i pokrywamy sosem warzywnym. Potrawę ta można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Życzę powodzenia i smacznego - MKJ

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Szproty w sosie pomidorowym kcal
Ile kalorii ma dorsz filet w panierce

Wersja do druku