Śledź jest ryba którą jemy na surowo, dlatego tez polecam przygotowanie go na tydzień przed świętami. Przedstawię jeden przepis który można dopasować do indywidualnego smaku. Polecam przygotowanie wszystkich wersji, aby dogodzić wszystkim gustom domowników. Składniki:

-płaty śledziowe (dowolna ilość - np. na jednego domownika 1 ryba)
-cebula (na jeden płat śledziowy przypada jedna dużą cebula)
-olej i ocet

Do wyboru:
-słoiczek grzybków marynowanych
-jabłko (pól dużego jabłka na jeden płat śledzia - wszystko zależnie od smaku i upodobań)
-ogórki konserwowe (jeden średni lub dwa małe ogórki na jeden płat)

1) Płaty śledziowe wyjmujemy z zalewy i kroimy w dzwonki ok. 1cm szerokości
2) Cebule i wybrany dodatkowy składnik kroimy w drobna kosteczkę
3) Do wcześniej dokładnie umytego i wyparzonego słoika wkładamy pokrojone śledzie, cebule i jeden z wybranych dodatków, a następnie zalewamy olejem (na litrowy słoik - ok.0.5 szklanki oleju - olej lejemy stopniowo, mieszając składniki) . Jeśli uważacie ze, oleju jest za mało trzeba dolać trochę więcej wedle uznania.

Jeśli lubicie ostrzejsze potrawy możecie dodać również niewielka ilość octu ok. 1 łyżka na duży słoik. Wszystko dokładnie mieszamy. Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni w chłodnym miejscu.
Jeśli chcecie wykorzystać więcej niż jeden z dodatków, podzielcie śledzie i cebule na równe porcje i do każdej dodajcie inny składnik. Każda z porcji umieśćcie w oddzielnych słoiczkach i pozostawcie na kilka dni w chłodnym miejscu.

Proszę pamiętać, ze tej potrawy nie solimy. Jeśli ktoś bardzo lubi lub chce dodać pieprz może dodać 2-3 całe ziarenka na duży słoik.

Życzę smacznego i Wesołych Świąt -MKJ

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Czy można jeść śledzie codziennie

Wersja do druku