Oto przepis na smaczną, bezmięsną zupę grzybową. 1/2 szklanki suszonych grzybów
3 łyżki kaszy perłowej
2 litry wody
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 Cebule pokrojone w kostkÄ™
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3/4 szklanki zimnego przegotowanego mleka

Grzyby opłukać zalać gorącą wodą na godzinę a następnie pociąć w drobne paski.Do garnka z wodą wkładamy grzyby oraz kaszę przyprawiamy solą i pieprzem, to wszystko na wolnym ogniu gotujemy godzinę.
Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, smażyć do zarumienienia ciągle mieszając. Wszystko dodać do zupy i dalej gotować przez około pół godziny.Mąkę wymieszać z 2-3 łyżkami mleka, wlać pozostałe mleko, dokładnie wymieszać. Mieszając zupę dodać mleko z mąką. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolny ogniu około 15 minut.
Zupę można podawać z posiekaną zieleniną.

Smacznego!

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma Zupa z białej fasoli

Wersja do druku