Tortellini to nie tylko urocza nazwa dla maleÅ„kich pierożków nadziewanych specjalnoÅ›ciami wÅ‚oskiej kuchni, ale przede wszystkim danie o niezwykÅ‚ej tradycji i ciekawej legendzie. Tortellini w brodo, czy też bardziej swojsko brzmiÄ…ce pierożki w rosole, to tradycyjny wÅ‚oski niedzielny obiad. Może warto zrezygnować z powszechnego bywalca polskich obiadów, jakim jest kotlet schabowy z porcjÄ… ziemniaków i spróbować wprowadzić pysznÄ… Å›ródziemnomorskÄ… tradycjÄ™ u nas? Nazwa tortellini to liczba mnoga od tortellino, co w wolnym tÅ‚umaczeniu oznacza maÅ‚e ciasto. Pod tÄ… wdziÄ™cznÄ… nazwÄ… ukrywajÄ… siÄ™ okrÄ…gÅ‚e kluseczki, nadziewane w podobny sposób jak ravioli. Nadzienie to czÄ™sto kompozycja miÄ™sa i warzyw, grzybów bÄ…dź serów, ostatnio popularny staÅ‚ siÄ™ również farsz szpinakowy. MiÄ™so stosowane do wypeÅ‚nienia maÅ‚ych pierożków to najczęściej delikatna cielÄ™cina i drób, bÄ…dź nieco bardziej wyrazista wieprzowina. Tylko niewielu producentów, np. AGNESI, siÄ™ga po najwyższÄ… półkÄ™ – sÅ‚ynnÄ… szynkÄ™ prosciutto crudo i ser grana padano. Takie nadzienie to absolutna kwintesencja kuchni Å›ródziemnomorskiej. Surowa szynka to jeden z najznamienitszych produktów spoÅ›ród wszystkich Å›rodziemnomorskich wyrobów. Oprócz niepowtarzalnego smaku i aromatu ceniona jest za najmniejszÄ… zawartość tÅ‚uszczu spoÅ›ród wszystkich wÅ‚oskich wÄ™dlin. Ponadto jest źródÅ‚em biaÅ‚ek i witamin, takich jak np. B1, potrzebnych do regeneracji tkanek.Drugim równie wyÅ›mienitym nadzieniem tortellini z oferty AGNESI jest Grana Padano. To lekki, półtÅ‚usty ser o zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu okoÅ‚o 28%. Ze wzglÄ™du na swoje wartoÅ›ci odżywcze i zawartość biaÅ‚ka jest Å‚atwo przyswajalny przez organizm, dlatego polecany jest zarówno dzieciom, osobom starszym jak i aktywnym sportowcom. Historia Grana Padano siÄ™ga roku 1000, kiedy to mnisi Cystersi z Opactwa Chiaravalle leżącego w Dolinie rzeki Pad wyprodukowali nowy, oryginalny gatunek sera wykorzystujÄ…c nadmiar pozostaÅ‚ego mleka. W ten sposób powstaÅ‚ granulowany ser Grana Padano. Nazwa pochodzi od sÅ‚owa grana, co w jÄ™zyku wÅ‚oskim znaczy ziarno, granulki, natomiast Padano - to region, z którego pochodzi. Kuchnia wÅ‚oska to niewyczerpane źródÅ‚o legend, mitów i opowieÅ›ci. Również z tortellini wiąże siÄ™ niebywaÅ‚a historia. Legenda gÅ‚osi, że zostaÅ‚y uformowane na wzór pÄ™pka samej bogini miÅ‚oÅ›ci Wenus. Wedle podania, przybyÅ‚a ona do zajazdu w Bolonii, by spotkać siÄ™ z Jupiterem. Kucharz nie mógÅ‚ powstrzymać siÄ™ od podejrzenia zjawiskowej urody bogini przez dziurkÄ™ od klucza, spostrzegÅ‚ jednak przez maÅ‚y otwór wyÅ‚Ä…cznie jej pÄ™pek. Widok ten tak silnie zauroczyÅ‚ i zainspirowaÅ‚ mÅ‚odego wÅ‚oskiego kucharza, że ku czci Wenus, niczym wytrawny rzeźbiarz uformowaÅ‚ tortellini na ksztaÅ‚t pożądanego obiektu. Inna wersja tej legendy gÅ‚osi, że dziaÅ‚o siÄ™ to w Castelfranco Emilia i że podglÄ…dana byÅ‚a Lukrecja Borgia. Niezależnie od tego, czyj pÄ™pek byÅ‚ pierwowzorem pierożków, goszczÄ… one do dzisiaj na wÅ‚oskich stoÅ‚ach, a teraz również na polskich.AGNESI – Festaiola Tortellini z szynkÄ… Prosciutto Crudo i serem Grana Padano – opakowanie 250 g kosztuje 7,83 PLN.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma ravioli
Ile kalorii ma szczupak faszerowany

Wersja do druku