Marzysz o tym, żeby pomieszkać przez jakiś czas w innym kraju? Chcesz poznać nowe miejsca i nauczyć się obcego języka? Te i inne marzenia pozwoli ci spełnić praca au pair. Zobacz, czy spełniasz wszystkie konieczne wymagania i sprawdź, czego warto dowiedzieć się jeszcze przed wyjazdem.


Żeby zostać au pair w Stanach, trzeba:

l mieścić się w dość wąskim przedziale od 18 do 26 lat. Nawet jeśli nie możesz już skorzystać z programu, koniecznie zapoznaj się z jego szczegółami – być może stosowne informacje przydadzą się kiedyś twojej córce lub młodszym znajomym,

l posługiwać się językiem angielskim w stopniu przynajmniej komunikatywnym,

l posiadać ważne prawo jazdy,

l mieć doświadczenie w opiece nad dziećmi (i potwierdzenie min. 200 godzin spędzonego w ten sposób czasu),

l posiadać zaświadczenie o niekaralności,

l najczęściej rodziny życzą sobie, żeby au pair była osobą niepalącą.

Jak rozwiązać problem wizy?

Żeby zostać au pair w Stanach Zjednoczonych, potrzebujesz wizy. W uzyskaniu odpowiedniego dokumentu (J-1) pomoże ci agencja pośrednicząca. Na wizę mogą liczyć te osoby, które biorą udział w którymś z programów wspierających podobne wymiany (np. w prestiżowym Au Pair in America). Stosowny wniosek należy złożyć w konsulacie lub ambasadzie Stanów Zjednoczonych. Oto kilka spraw, o których warto przy tej okazji pamiętać:

1. Termin spotkania z konsulem należy ustalić z wyprzedzeniem.

2. Podczas rozmowy musisz udowodnić cel swojej wyprawy oraz fakt, że opuścisz USA zaraz po ukończeniu programu.

3. Każdego wnioskodawcę obowiązuje stała opłata wizowa w wysokości 160 dolarów. Trzeba ją uiścić nawet wtedy, gdy wniosek zostanie odrzucony. Jeśli pomylisz się i przelejesz więcej pieniędzy, niestety nie odzyskasz różnicy.

4. Żeby wjechać do USA, potrzebujesz ważnego paszportu. Mało tego – musi on być ważny przynajmniej o pół roku dłużej niż planowany pobyt w Ameryce.

 

Jakie prawa i obowiązki przysługują au pair?

l Oprócz opieki nad dziećmi należy zwykle wykonywać drobne prace domowe, np. prasowanie czy pranie.

l Mimo dodatkowych obowiązków praca nie powinna przekraczać limitu od 5 do 8 godzin dziennie.

l Au pair przysługują własny pokój oraz wyżywienie w domu rodziny goszczącej.

l Nie musisz martwić się kosztami podróży – bilety zostaną opłacone przez amerykańską rodzinę.

l Przy rocznym kontrakcie przysługują ci 2 tygodnie płatnego urlopu (miesięczne zarobki wahają się od 560 do 800 dolarów).

l Roczny kontrakt można najczęściej przedłużyć o 6, 9 lub 12 miesięcy.

l Au pair mogą także rozwijać swoje umiejętności poprzez uczestnictwo w specjalnych kursach, zwykle w wymiarze 6 godzin tygodniowo. Jeśli zależy ci na samorozwoju, warto skorzystać z programów oferujących dodatkowe możliwości w tym zakresie. Przykładowo Au Pair in America daje szanse zdobycia dodatkowych funduszy na naukę w college'u. Jeśli wolisz mniej czasu spędzać z dziećmi, a więcej się uczyć, rozważ ich ofertę EduCare in America.

Praca au pair o doskonała opcja na zdobycie życiowego doświadczenia, nabranie biegłości w języku angielskim i rozwinięcie swoich horyzontów. Jeśli możesz jeszcze wyjechać do Stanów w ramach któregoś z programów – nie wahaj się ani chwili i wykorzystaj taką szansę. Jeśli nie, koniecznie porozmawiaj o takiej możliwości z córką lub młodszymi znajomymi.


Podobne artykuły: