Danie jednogarnkowe to szybki i niezwykle prosty sposób na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W jednym garnku możemy przyrządzić wiele smacznych potraw z różnych kuchni świata. Składnikiem, który idealnie sprawdza się w jednogarnkowych daniach jest cieciorka. To dzięki niej potrawy zyskują oryginalny smak.





Indyk z cieciorkÄ… na czerwonym winie

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy

  • 250 g piersi z indyka

  • 3 pomidory

  • 1 duża cebula

  • 2 zÄ…bki czosnku

  • ½ szklanki czerwonego wina

  • 4 ziemniaki

  • 1 Å‚yżka zióÅ‚ prowansalskich

  • 1 Å‚yżka czerwonej papryki sÅ‚odkiej

  • ¾ Å‚yżki ostrej papryki

  • garść listków Å›wieżego tymianku

  • sól i pieprz

  • oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

W rondlu z grubym dnem podsmażamy na oliwie z oliwek drobno posiekanÄ… cebulÄ™ oraz czosnek. NastÄ™pnie dodajmy pokrojonÄ… w kostkÄ™ pierÅ› z indyka, którÄ… doprawiamy solÄ… i pieprzem. CaÅ‚ość smażymy okoÅ‚o 10 minut na Å›rednim ogniu. Po tym czasie dodajemy do rondla odcedzonÄ… ciecierzycÄ™, obrane i pokrojone ziemniaki oraz szklankÄ™ gorÄ…cej wody i gotujemy przez 10 minut. NastÄ™pnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkÄ™ pomidory, zioÅ‚a prowansalskie oraz sÅ‚odkÄ… i ostrÄ… paprykÄ™. CaÅ‚ość zalewamy winem i gotujemy kolejne 10 minut, aż wiÄ™ksza część wody wyparuje. Gotowe danie podajemy na gÅ‚Ä™bokich talerzach.

 

Smacznego

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku