Kiedy na zewnątrz robi się coraz cieplej, szukamy pomysłu na lekkie desery, które zapewnią odrobinę upragnionej ochłody. Zastanawiamy się również, jak podać kawę, która jest przecież najlepszym uzupełnieniem każdego deseru w wersji innej niż rozgrzewająca. Świetnym rozwiązaniem, które pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu jest dodanie do deseru lub koktajlu swojej ulubionej kawy.

W ten oto sposób możemy wyczarować ożywcze, kawowe smoothie, słodkie, aromatyczne puddingi i lekkie musy z nutką kawową, które rozpieszczą nasze podniebienia w letnie dni.  Poniżej kilka inspiracji, które potrafią zaskoczyć swoim wyjątkowym smakiem!

Zaczynamy od kawowego smoothie, czyli idealnej porcji słodyczy, lekkiego orzeźwienia i niepowtarzalnego aromatu kawy.

Smoothie z kawą i owocami 

Do przygotowania pierwszej warstwy potrzebujemy:

  • 150 ml espresso
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (greckiego)
  • łyżkę czekolady w proszku
  • 2 banany

Do przygotowania drugiej warstwy potrzebujemy:

  • 4 goździki
  • dojrzałą gruszkę
  • 2 łyżeczki miodu

Zaczynamy od przygotowania pierwszej warstwy. W tym celu do ostudzonego espresso dodajemy jogurt. Do lekko zmrożonych, pokrojonych w plasterki bananów wsypujemy czekoladę i przy użyciu blendera dokładnie miksujemy. Do tak przygotowanych owoców wlewamy kawę połączoną z jogurtem i wstawiamy do lodówki, aby całość dobrze się schłodziła.

W tym czasie przygotowujemy drugą warstwę. Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z goździkami. Gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy goździki, studzimy, łączymy z miodem i miksujemy do konsystencji musu. W wysokiej szklance układamy naprzemiennie warstwę gruszkową i kawową, rozpoczynając od kawowej.

Kawowe smoothie z bananem

Potrzebne składniki:

  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżka gorącej wody
  • 65 ml mleka
  • łyżka miodu
  • pół szklanki pokruszonego lodu
  • plasterki zamrożonego banana

Kawę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przelewamy do blendera, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy. Gotowy napój przelewamy do szklanki i gotowe.

Pora na przepisy na pożywny pudding z kawą w roli głównej!

Polecamy na gorące dni: Przepis na kawę mrożoną!

Kawowo – czekoladowy pudding

Potrzebne składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • filiżanka ulubionej kawy
  • 200 g gorzkiej czekolady

Masło miksujemy wraz z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy pokruszoną czekoladę i przestudzoną kawę. Ponownie miksujemy. Przelewamy do niewielkich foremek i umieszczamy w lodówce na około 3, 5 godziny. Podajemy mocno schłodzone.

Budyniowy pudding kawowy

Potrzebne składniki:

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 400 ml mleka,
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 100 g śmietany (30%)

Do dekoracji:

  • łyżeczka cukru pudru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół szklanki śmietany (30%)

Kawę zalewamy 2 łyżkami wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Budyń w proszku mieszamy ze śmietaną. Do mleka dodajemy cukier puder i zagotowujemy. Dodajemy zaparzoną kawę i budyń połączony ze śmietaną. Całość gotujemy aż do zgęstnienia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzony pudding przekładamy do pucharków i ozdabiamy śmietaną ubitą z cukrem pudrem. Posypujemy cynamonem.

A na koniec pomysły na puszyste kawowe musy!

Mus kawowy z czekoladą

Potrzebne składniki:

  • 6 łyżek zaparzonej mocnej kawy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g serka Mascarpone
  • 150 ml śmietany (30%)

Gorzką czekoladę kruszymy, roztapiamy w wodnej kąpieli i odstawiamy do wystygnięcia. Serek Mascarpone łączymy z cukrem pudrem i ubijamy. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i zaparzoną kawę. Na sam koniec dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Przygotowany mus przekładamy do pucharków i chłodzimy w lodówce przez całą noc.

Mus kawowy z bezą

Potrzebne składniki:

  • 50 ml mocnego espresso
  • łyżeczka żelatyny
  • łyżka płynnego miodu
  • 200 ml śmietany (30%)
  • mleczna lub gorzka czekolada
  • bezy

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Do ubitej śmietany dodajemy zaparzoną kawę, miód oraz przestudzoną żelatynę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przekładamy do pucharków. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z bezą i startymi na tarce wiórkami czekolady.


Podobne artykuły: