Gdyby zapytać kogokolwiek na ulicy, skąd pochodzi sushi, zapewne dziesięć na dziesięć przepytanych osób wskazałoby na Japonię. Ten niezwykle popularny w ostatnich czasach rodzaj kuchni naturalnie kojarzony jest z krajem Kwitnącej Wiśni. Mało kto jednak wie, że oryginalny sposób łączenia surowych ryb z ryżem wywodzi się z Chin.

Pierwsze wzmianki o sushi pochodzą już z VI wieku z terytorium Chin. Tamto sushi różniło się jednak znacznie od tego, które znamy obecnie. Były to po prostu wypatroszone, posolone ryby, które dla konserwacji przekładano w beczce porcjami ugotowanego ryżu. Tak przechowywane długo utrzymywały świeżość. Dopiero kilka wieków później zaczęto ryż zalewać octem nadając potrawom sushi smak i kształt znany nam obecnie.

Podstawowe rodzaje sushi

Z biegiem czasu powstaÅ‚o wiele odmian sushi, których japoÅ„skie nazwy możecie spotkać w menu sushi barów. Nigiri sushi to plaster ryby poÅ‚ożony na kulce ryżu. Maki to ryba zawiniÄ™ta w ryż za pomocÄ… glonu nori. W koÅ„cu sashimi to po prostu sama ryba bez ryżu. Co ciekawe w Japonii sushi nie tylko kojarzone jest z ryżem i rybÄ…. W kompozycjach mogÄ… pojawiać siÄ™ różnego rodzaju warzywa, owoce, a nawet … sÅ‚odycze !

Kultura jedzenia sushi

Sushi samo w sobie jest tak bogatą w smaki potrawą, że nie potrzeba do niego żadnych dodatków. Używa się jedynie obowiązkowo marynowanego imbiru, sosu sojowego oraz bardzo ostrej pasty z chrzanu japońskiego zwanego wasabi. Niektórzy jednak mają pewne problemy z jedzeniem na obiad lub kolację surowej ryby. Żeby dopełnić potrawę ciepłym posiłkiem można więc do sushi domówić znaną japońską zupę Miso. Bardzo dobra do popicia sushi jest japońska zielona herbata oprócz oczywiście słodkiego wina śliwkowego !

Jak przygotować sushi w domu ?

Aby posmakować sushi wcale nie trzeba wybierać się do drogiej restauracji. W supermarketach spożywczych można obecnie zakupić gotowe zestawy do wykonania sushi we własnym domu. Składają się one zazwyczaj z podstawowych składników takich jak : ryż, sos sojowy, pasta wasabi, marynowany imbir, mata do zwijania ryżu. Warto zaopatrzyć się również w przynajmniej jeden specjalny nóż, którym będziemy dzielić sushi na porcje. Trzeba pamiętać, że przygotowanie sushi w domu nie należy do łatwych czynności. Zanim pochwalimy się przed znajomymi swoimi osiągnięciami, popróbujmy kilka razy w domu przy pomocy dobrego poradnika.

Jak podawać sushi ?

W przypadku tej potrawy panuje zasada im prościej, tym lepiej. Do eleganckiego podania przygotowanego lub zakupionego sushi świetnie nadają się proste, płaskie, ceramiczne patery. Resztę zastawy dopełniają ceramiczne talerze, miseczki na sos, i oczywiście eleganckie pałeczki. Eleganckie zestawy do sushi można znaleźć na stronie https://www.orientdeco.pl/.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Szproty w sosie pomidorowym kcal
Pasta z makreli z majonezem kalorie

Wersja do druku