Dynia bogata jest w minerały i witaminy, a dodatkowo ma bardzo mało kalorii. Z końcem września rozpoczął się sezon na to pomarańczowe warzywo, dlatego też proponujemy Wam zupę z dyni z makaronem.

Składniki:

•    Makaron MiÄ™dzybrodzki nitki - 1 paczka
•    dynia  - ok. 1 ½ kg
•    cebula -  2 Å›rednie szt.
•    kapary z zalewy - 1 Å‚yżka
•    pÅ‚atki chilli  - ¼  Å‚yżeczki
•    olej - 3 Å‚yżki
•    sÅ‚odka Å›mietanka - 100ml
•    woda    
•    sól do smaku                                                

Wykonanie:

1.    Makaron gotujemy w osolonej wodzie, nastÄ™pnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
2.    Obieramy cebulÄ™ oraz dyniÄ™, kroimy w kostkÄ™ i podsmażamy  na oleju na zÅ‚oty kolor.
3.    CaÅ‚ość podlewamy wodÄ…, tak aby przykryÅ‚a ona dyniÄ™.
4.    Dodajemy pÅ‚atki chilli, sól i gotujemy do miÄ™kkoÅ›ci, uważajÄ…c przy tym aby dynia siÄ™ nie rozgotowaÅ‚a.
5.    PoÅ‚owÄ™ zupy miksujemy ze sÅ‚odkÄ… Å›mietankÄ… i Å‚Ä…czymy z pozostaÅ‚Ä… częściÄ… dyni.
6.    Na koniec dodajemy kapary, caÅ‚ość gotujemy.
7.    Podajemy z makaronem.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma śmietanka

Wersja do druku