Jesień w Polsce to przede wszystkim czas na grzyby. Wytrawni grzybiarze od wczesnych godzin rannych przemierzają lasy w poszukiwaniu brązowych kapeluszy borowików i prawdziwków. Jednak powoli do głosu w jesiennej kuchni dochodzi również dynia, coraz częściej goszcząca w polskich domach, a wcześniej zupełnie niedoceniana.
 Wielu osobom kojarzy siÄ™ z mdÅ‚ym smakiem, jednak wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy, aby nabraÅ‚a ciekawego smaku i charakteru. Jak wynika z raportu Foodpanda.pl, serwisu do zamawiania jedzenia przez internet, dynia jest bardzo popularna w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje siÄ™ jÄ… zarówno na ostro, jak i sÅ‚odko.

Poniżej przedstawiamy przepis na krem z dyni o dwóch obliczach – Å‚agodnym i pikantnym.

Krem z dyni o dwóch obliczach
Potrzebujemy:
•    Dynia (Å›redniej wielkoÅ›ci)
•    4 duże ziemniaki
•    2 szklanki wody

Dodatkowo do wersji słodkiej:
•    2 szklanki mleka (może być również mleczko kokosowe)
•    2-3 Å‚yżki cukru trzcinowego
•    Cynamon
•    GaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa
Dodatkowo do wersji pikantnej:
•    1 Å‚yżka curry
•    KawaÅ‚ek Å›wieżo startego imbiru
•    1 Å‚yżka ostrej papryki (chilli)
•    Åšmietana

Przygotowanie:

Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki. Pamiętamy również o usunięciu skóry. Tak przygotowaną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do reszty. Kiedy warzywa są już miękkie odstawiamy do wystygnięcia i wówczas miksujemy na gładką masę. Jest ona naszą bazą, z której możemy stworzyć albo krem na słodko, albo na ostro. W pierwszym przypadku do kremu dodajemy mleko, cukier trzcinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość razem gotujemy, w razie potrzeby doprawiamy dodatkową solą do smaku. Przy wersji pikantnej doprawiamy krem curry, świeżo startym imbirem i ostrą papryką. Serwując, dodajemy łyżkę śmietany. Obie wersje kremu świetnie smakują z grzankami z razowego pieczywa.

Smacznego!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku