Wielbicieli węglowodanów z pewnością skusi danie, które jest jednocześnie sycące i zdrowe. Ponieważ jego bazą jest świeży szpinak, dostarcza naszemu organizmowi witamin i składników mineralnych takich jak żelazo, potas, witaminy C, E, K. Knedle będą pysznie smakowały zarówno zaraz po wyjęciu z wody jak i po schłodzeniu.


Knedle szpinakowo-żurawinowe

Składniki dla 4 osób:
700 g młodego szpinaku
sól
60g suszonej żurawiny amerykańskiej (cranberry)
300 g czerstwego białego chleba
2 cebule (ok. 100 g)
4 łyżki masła
150 ml mleka
pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
2 jajka (Klasa M)
1-2 łyżki bułki tartej
120 g sera gorgonzoli
12 listków szałwii

Wykonanie:
1-    Oczyść i dokÅ‚adnie umyj szpinak. PoÅ‚owÄ™ wrzuć do gotujÄ…cej siÄ™ osolonej wody i doprowadź do wrzenia. Przelej zimnÄ… wodÄ…, osÄ…cz na sitku, mocno odciÅ›nij i posiekaj. Posiekaj grubo żurawinÄ™ amerykaÅ„skÄ…. Pokrój chleb w kostkÄ™ o boku 1 cm. Pokrój cebulÄ™ w drobnÄ… kostkÄ™.
2-    W garnku rozpuść 1 Å‚yżkÄ™ masÅ‚a. Zeszklij na nim poÅ‚owÄ™ cebuli. Dolej mleko i caÅ‚ość podgrzej. Przypraw solÄ…, pieprzem i gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ…. Wrzuć posiekany szpinak do mleka i zmiksuj go dokÅ‚adnie przy pomocy malaksera. Przesyp chleb do miski, dodaj zmiksowany szpinak, 40 g żurawiny, jajka i buÅ‚kÄ™ tartÄ…. CaÅ‚ość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Przykryj masÄ™ foliÄ… spożywczÄ… i odstaw na 30 minut.
3-    W dużym garnku zagotuj osolonÄ… wodÄ™. Pokrój gorgonzolÄ™ na 8 równych kawaÅ‚ków.
Z przygotowanej wcześniej masy uformuj zwilżonymi rękami 8 knedli. W każdym knedlu zrób zagłębienie, wciśnij w nie kawałek sera, zamknij otwór i wyrównaj okrągły kształt knedla. Gotuj na niewielkim ogniu bez przykrycia przez 20 minut.
4-    PozostaÅ‚Ä… cebulÄ™ zeszklij na 1 Å‚yżce rozpuszczonego masÅ‚a. Dodaj pozostaÅ‚y szpinak i duÅ› go pod przykryciem na Å›rednim ogniu przez ok. 2 minuty. Przypraw solÄ…, pieprzem i gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ….
W innym garnku rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj listki szałwii oraz 20 g żurawiny amerykańskiej i całość smaż przez 1 minutę. Wyłów knedle szpinakowo-żurawinowe łyżką cedzakową i osącz je z wody. Podawaj od razu z duszonym szpinakiem i masłem szałwiowo-żurawinowym.

Czas przygotowania: ok. 45 minut (plus czas odpoczywania masy)
Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 594 kcal / 2490 kJ
Białko: 23 g
TÅ‚uszcze: 31 g
Węglowodany: 57 g


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Knedle ze śliwkami Kwestia Smaku

Wersja do druku