Okres wakacyjny to czas, gdy pojawiajÄ… siÄ™ sezonowe warzywa, takie jak szparagi, szpinak, fasolka, groszek, czy cukinia. WÅ‚aÅ›nie dlatego warto siÄ™ teraz nimi zajadać – mamy gwarancjÄ™ Å›wieżoÅ›ci, jak i niskiej ceny.
Również najnowszy ranking Foodpanda.pl, serwisu umożliwiającego zamawianie jedzenia przez internet pokazuje, że coraz więcej zamawiamy sałatek, zup, czy też lekkich warzywnych przekąsek. Sezon w pełni, dlatego również i my prezentujemy ciekawe propozycje podania zielonych, wakacyjnych świeżynek.

Na mniejszy apetyt - SaÅ‚atka „zielono mi”

Potrzebne nam będą:
•    zielone szparagi
(2 pęczki)
•    Å›wieży groszek
(250 gram)
•    zielona fasolka szparagowa
(250 gram)
•    rukola (400 gram)
•    opakowanie fety
•    3 dymki
•    1/2 szklanki oliwy
z oliwek
•    sok z cytryny
•    Å‚yżeczka kolendry

Przygotowanie:
Szparagi, groszek i fasolkę gotujemy. W tym czasie łączymy oliwę, sok z cytryny i kolendrę, aby uzyskać dresing do sałatki. Umytą rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej przestudzone warzywa. Dymkę drobno siekamy, fetę kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty. Delikatnie mieszamy całość. Sałatkę polewamy dresingiem bezpośrednio przed podaniem.

Na większy głód - Zielone risotto

Potrzebne nam będą:
•    ryż krótkoziarnisty (400 gram)
•    zielone szparagi
(duży pęczek)
•    Å›wieży groszek
(250 gram)
•    zielona fasolka szparagowa
(250 gram)
•    koperek
•    cebula
•    tarty ser żółty
(40 gram)
•    Å‚yżka masÅ‚a
•    2 Å‚yżki oliwy
•    litr bulionu warzywnego
•    szklanka biaÅ‚ego wytrawnego wina
•    sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
OliwÄ™ i masÅ‚o rozgrzewamy na patelni. NastÄ™pnie dodajemy ryż i prażymy przez chwilÄ™, caÅ‚y czas mieszajÄ…c. Do ryżu dodajemy drobno posiekanÄ… cebulÄ™. Podlewamy caÅ‚ość winem. Po wchÅ‚oniÄ™ciu caÅ‚ego pÅ‚ynu, dodajemy fasolkÄ™ i pokrojone szparagi (bez „główek”). CaÅ‚ość gotujemy na maÅ‚ym ogniu, dolewajÄ…c po szklance bulionu, za każdym razem czekajÄ…c, aż siÄ™ wchÅ‚onie. Na koniec dodajemy Å›wieży groszek, główki szparagów i posiekany koperek. CaÅ‚ość doprawiamy solÄ… i pieprzem do smaku. Risotto jest gotowe, gdy warzywa i ryż sÄ… miÄ™kkie, a caÅ‚ość ma kremowÄ… konsystencjÄ™. Wówczas zdejmujemy danie z ognia, posypujemy serem i gotowe. Serwujemy do razu po przyrzÄ…dzeniu.
Smacznego!




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma fasolka po bretońsku
Ile kalorii ma wino czerwone wytrawne
Fasolka szparagowa mrożona kcal

Wersja do druku