Soczyste, pełne słońca i słodkiego aromatu potrafią przywołać głęboko ukryte wspomnienia pierwszych wakacji spędzonych na wsi. Wiśnie to niekwestionowane królowe lipcowych sadów. Nie przegap ich zbiorów, bo szybko znikają z targowych stołów i sklepowych półek. Nam najlepiej smakują w postaci ciasta, a Ty co wybierzesz - konfitury czy nalewkę?

WiÅ›niowe wypieki znane sÄ… smakoszom sÅ‚odkoÅ›ci już od… Åšredniowiecza! Przepisy Å‚Ä…czÄ…ce ciasto kruche i wiÅ›nie znajdziemy w książkach kucharskich Normanów, którzy osiedlili siÄ™ w Anglii. WspółczeÅ›nie, cherry pie należy do amerykaÅ„skiej klasyki cukierniczej. Francuzi majÄ… ulubione clafoutis, tradycyjny deser z regionu Limousin,  czyli wiÅ›nie zapiekane pod delikatnym ciastem z jaj, mleka i mÄ…ki.

 W polskiej tradycji kulinarnej wiÅ›nie wystÄ™pujÄ… w różnorodnej postaci, zależnej od ich gatunku i przeznaczenia. WedÅ‚ug różnych źródeÅ‚, w naszych sadach  uprawianych jest okoÅ‚o 30 odmian wiÅ›ni. Zasadniczo, można wyróżnić trzy grupy wiÅ›ni: czerechy – mieszaÅ„ce, powstaÅ‚e w wyniku skrzyżowania wiÅ›ni z czereÅ›niÄ…, szklanki -  jasne wiÅ›nie oraz wiÅ›nie czarne, używane głównie do wyrobu soków.
Wybierając świeże owoce, sięgaj po te, które są sprężyste i twarde. Ich skórka powinna być gładka i lśniąca, bez uszkodzeń i przebarwień. Wiśnie dłużej zachowają walory odżywcze i bogactwo witamin A i C, jeśli będą przechowywane w chłodnym, zacienionym miejscu.

Przygotowując wiśnie do przetworów, zwłaszcza tych przeznaczonych dla dzieci, pamiętaj, abya owoce wcześniej wydrylować. W ich pestkach znajduje się bowiem trujący kwas pruski. Jego ilość zależy przede wszystkim od tego, jak długo pestki pozostawały w przetworach. Wiśnie zasypane cukrem na sok, nie powinny stać dłużej niż 24 godziny.

Z wiÅ›ni możemy przygotować domowe kompoty, konfitury i galaretki. Åšwieże owoce, dÅ‚ugo macerowane w alkoholu, pozwolÄ… uzyskać doskonaÅ‚Ä… nalewkÄ™ na chÅ‚odniejsze dni. WiÅ›nie można też zamrozić, aby po sezonie cieszyć siÄ™ ich smakiem w polewach do deserów i jogurtów oraz w nadzieniach doskonaÅ‚ych ciast…

Z kwaskowym i wyrazistym smakiem wiÅ›ni doskonale Å‚Ä…czy siÄ™ sÅ‚odkie ciasto kruche. UżywajÄ…c peÅ‚notÅ‚ustej (80%) margaryny Palma z Murzynkiem Z.T. Bielmar do klasycznego placka z wiÅ›niami, z pewnoÅ›ciÄ… osiÄ…gniesz kulinarny sukces!  Przepis poniżej.

Wykwintne ciasto z wiśniami
Składniki na ciasto:

•    2,5 szklanki mÄ…ki tortowej
•    170 g schÅ‚odzonej margaryny Palma z Murzynkiem
•    1/2 Å‚yżeczki soli
•    1 Å‚yżka stoÅ‚owa cukru
•    5-7 Å‚yżek zimnej wody
Składniki na nadzienie wiśniowe:
•    1 kg Å›wieżych wiÅ›ni
•    1 szklanka cukru
•    4 Å‚yżki skrobi ziemniaczanej
•    1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
•    1 biaÅ‚ko
•    1 żółtko
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj pokrojoną margarynę Palma z Murzynkiem i szybko zagnieć ciasto, dolewając stopniowo zimną wodę. Ciasto uformowane w kulę, włóż do woreczka foliowego i pozostaw w lodówce na minimum 1 godzinę.
2. Umyte i wydrylowane wiśnie przesyp do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier i gotuj przez około 10 minut. Jeżeli wiśnie mają zbyt mało soku, dolej kilka łyżek wody. Skrobię wymieszaj z zimną wodą i odrobiną soku z wiśni. Cały czas mieszając, wlej rozrobioną skrobię do owoców i gotuj do zgęstnienia. Jeśli masa nadal będzie rzadka, dodaj więcej skrobi. Nadzienie odstaw do wystudzenia.
3. OkrÄ…gÅ‚Ä… foremkÄ™ o Å›rednicy ok. 28 cm, wysmaruj margarynÄ… Palma z Murzynkiem i posyp mÄ…kÄ…. Ciasto podziel na dwie części – wiÄ™kszÄ… i mniejszÄ…. WiÄ™kszÄ… część rozwaÅ‚kuj na grubość ok. 0,5-1 cm i przełóż do formy, wywijajÄ…c brzegi na zewnÄ…trz. Ciasto posmaruj lekko ubitym biaÅ‚kiem i wypeÅ‚nij nadzieniem z wiÅ›ni. RozwaÅ‚kowanÄ… drugÄ… częściÄ… ciasta przykryj nadzienie, lekko dociÅ›nij i usuÅ„ nadmiar ciasta. Ostrym nożykiem wykrój w cieÅ›cie kilka otworów, aby utworzyć ujÅ›cie dla parujÄ…cego podczas pieczenia nadzienia.  Żółtko wymieszaj z 2 Å‚yżkami wody i posmaruj nim wierzch ciasta. FormÄ™ z ciastem postaw na blaszce lub pod kratkÄ™ w piekarniku podstaw blaszkÄ™ (na wypadek, gdyby podczas pieczenia nadzienie zaczęło wypÅ‚ywać).
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220˚C przez okoÅ‚o 30 minut. JeÅ›li wierzch zacznie siÄ™ przypalać, obniż  temperaturÄ™ do 190˚C i piecz jeszcze przez ok. 30-50 minut, aż wierzch bÄ™dzie dobrze przypieczony.  Odstaw do wystudzenia na minimum 3-4 godziny.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kompot z czereśni
Ile kalorii ma kompot z agrestu
Pestki arbuza kalorie

Wersja do druku