Są kolorowe, zdrowe, smaczne, idealne na letnie obiady i kolacje z rodziną i przyjaciółmi, na co dzień i od święta i do tego wegetariańskie :) Prezentujemy przepis na knedle szpinakowo-żurawinowe. Smacznego!
Knedle szpinakowo-żurawinowe

Składniki dla 4 osób:

700 g młodego szpinaku
sól
60g suszonej żurawiny amerykańskiej (cranberry)
300 g czerstwego białego chleba
2 cebule (ok. 100 g)
4 łyżki masła
150 ml mleka
pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
2 jajka (Klasa M)
1-2 łyżki bułki tartej
120 g sera gorgonzoli
12 listków szałwii

Wykonanie:

1.    Oczyść i dokÅ‚adnie umyj szpinak. PoÅ‚owÄ™ wrzuć do gotujÄ…cej siÄ™ osolonej wody i doprowadź do wrzenia. Przelej zimnÄ… wodÄ…, osÄ…cz na sitku, mocno odciÅ›nij i posiekaj. Posiekaj grubo żurawinÄ™ amerykaÅ„skÄ…. Pokrój chleb w kostkÄ™ o boku 1 cm. Pokrój cebulÄ™ w drobnÄ… kostkÄ™.
2.    W garnku rozpuść 1 Å‚yżkÄ™ masÅ‚a. Zeszklij na nim poÅ‚owÄ™ cebuli. Dolej mleko i caÅ‚ość podgrzej. Przypraw solÄ…, pieprzem i gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ…. Wrzuć posiekany szpinak do mleka i zmiksuj go dokÅ‚adnie przy pomocy malaksera. Przesyp chleb do miski, dodaj zmiksowany szpinak, 40 g żurawiny, jajka i buÅ‚kÄ™ tartÄ…. CaÅ‚ość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Przykryj masÄ™ foliÄ… spożywczÄ… i odstaw na 30 minut.
3.    W dużym garnku zagotuj osolonÄ… wodÄ™. Pokrój gorgonzolÄ™ na 8 równych kawaÅ‚ków. Z przygotowanej wczeÅ›niej masy uformuj zwilżonymi rÄ™kami 8 knedli. W każdym knedlu zrób zagÅ‚Ä™bienie, wciÅ›nij w nie kawaÅ‚ek sera, zamknij otwór i wyrównaj okrÄ…gÅ‚y ksztaÅ‚t knedla. Gotuj na niewielkim ogniu bez przykrycia przez 20 minut.
4.    PozostaÅ‚Ä… cebulÄ™ zeszklij na 1 Å‚yżce rozpuszczonego masÅ‚a. Dodaj pozostaÅ‚y szpinak i duÅ› go pod przykryciem na Å›rednim ogniu przez ok. 2 minuty. Przypraw solÄ…, pieprzem i gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ…. W innym garnku rozpuść 2 Å‚yżki masÅ‚a. Dodaj listki szaÅ‚wii oraz 20 g żurawiny amerykaÅ„skiej i caÅ‚ość smaż przez 1 minutÄ™. Wyłów knedle szpinakowo-żurawinowe Å‚yżkÄ… cedzakowÄ… i osÄ…cz je z wody. Podawaj od razu z duszonym szpinakiem i masÅ‚em szaÅ‚wiowo-żurawinowym.


Czas przygotowania: ok. 45 minut (plus czas odpoczywania masy)
Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:

Wartość energetyczna: 594 kcal / 2490 kJ
Białko: 23 g
TÅ‚uszcze: 31 g
Węglowodany: 57 g


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma chleb żytni
Ile kalorii ma jajko
mleko łyżka kcal
Ile kalorii ma jajko gotowane
Knedle ze śliwkami Kwestia Smaku

Wersja do druku