Trudno znaleźć drugie danie, które zrobiłoby taką karierę, jak pizza. Pomimo że wywodzi się z kręgów kuchni śródziemnomorskiej, dziś cieszy się ogromnym powodzeniem na wszystkich kontynentach. Choć z przyjemnością zjemy niemal każdy tego rodzaju placek, to jednak istnieją pizzerie, do których zawsze wyjątkowo chętnie wracamy. Dlaczego?

Ciasto to podstawa

Wielu wielbicieli pizzy twierdzi, że kluczem do jej wyśmienitego smaku jest udane ciasto. Klasyczne powinno być cienkie, dobrze wypieczone, z brzegami zawiniętymi lekko ku górze. Kucharze, na co dzień zajmujący się przygotowywaniem tego słynnego dania, potwierdzają – przyrządzenie naprawdę smacznego ciasta wymaga wiedzy oraz wielu lat praktyki! Chociaż często strzegą swych sekretnych sposobów jak oka w głowie, czasem uda się z nich co nieco wyciągnąć...
Podstawą ciasta do pizzy jest włoska mąka typu „00”, która niestety jest u nas trudno dostępna. Podobny efekt otrzymamy jednak mieszając w odpowiednich proporcjach mąkę tortową z mąką pszenną. Ważna jest też kolejność dodawania składników – najpierw wyrośnięty zaczyn, dopiero potem sól, a na końcu oliwa.

Wyśmienite dodatki

Kolejnym nieodzownym elementem pizzy jest sos pomidorowy. Jego skład jest dość prosty – pomidory, oliwa, zioła i przyprawy. Niestety, często sos, który otrzymujemy, przypomina raczej keczup lub gotowy koncentrat. Szefowie kuchni zalecają przygotowywanie sosu ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, które miksujemy w blenderze, dodając pozostałe składniki.
Równie ważne są dodatki, które położymy na pizzy. Przede wszystkim, powinny być świeże i dobrej jakości – nie zakładajmy, że na pizzy możemy położyć wszystko, bo i tak posypiemy ją serem i polejemy sosem. Z pewnością wyczujemy różnicę pomiędzy położonymi na niej resztkami, a pełnowartościowym mięsem, warzywami lub owocami morza.

Dobrze wypieczona

W warunkach domowych trudno jest przyrządzić tradycyjną pizzę – powinna być ona pieczona w specjalnie do tego stworzonym piecu. Jeśli więc mamy ochotę na klasyczną przekąskę, wpiszmy w wyszukiwarkę internetową np. „pizza kielce” i znajdźmy pizzerię w pobliżu swojego miejsca zamieszkania.
Decydując się na samodzielne przyrządzenie pizzy, pamiętajmy o pieczeniu jej w wysokiej temperaturze. Powinna ona wynosić minimum 200 stopni Celsjusza, a jeśli mamy taką możliwość – dolną grzałkę piekarnika ustawmy nawet na 300 stopni (bądź maksymalną wartość). Dzięki temu spód będzie chrupiący, a góra rozpływająca się w ustach. Smacznego!

Podobne artykuły: