Jest to niezwykle prosty przepis, bez zakwasu, z idealnie chrupką skórką. Największy wysiłek przy jego produkcji to wyrobienie ciasta. Jest to jednak bardzo opłacalny wysiłek.

Składniki na 1 bochenek:
-szklanka mÄ…ki pszennej
-szklanka mąki pełnoziarnistej
-3/4 szklanki ciepłej wody
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
-1/2 kostki drożdży
-mak



Do miski przesiej mąkę i dodaj sól, Drożdże rozrób w ciepłej wodzie z łyżką cukru. Przelej drożdże do mąki i rozrabiaj ciasto około 15 minut.
Na początku rób to w misce potem przełóż ciasto i rozrabiaj je na stolnicy.
Ciasto powinno być wyrabiane dÅ‚ugo. Nie podsypuj za dużo mÄ…ki bo ciasto zrobi siÄ™ jak glina.  Aby ciasto nie kleiÅ‚o siÄ™ do rÄ…k na poczÄ…tku możesz lekko posmarować rÄ™ce olejem. Możesz też czÄ™sto myć rÄ™ce. Gdy ciasto bÄ™dzie już gÅ‚adkie bez grudek, pÄ™knięć odstaw je do miski na okoÅ‚o godzinÄ™ przykrywajÄ…c Å›ciereczkÄ….

Po tym czasie zagnieć ciasto ponownie uformuj bochenek,posmaruj go wodą, posyp makiem i wypiekaj przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Blaszkę możesz wyłożyć papierem. Jeśli papier przylegnie do gotowego już bochenka możesz go posmarować ponownie wodą Gdy papier nasiąknie wodą odejdzie bez problemu. Bochenek możesz ponacinać by w czasie pieczenia wytworzyły się chrupiące pęknięcia.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku