Przyprawy ziołowe stanowią podstawę kuchni europejskiej. Są niezastąpionymi, niezwykle aromatycznymi składnikami do zup, sałatek i potraw mięsnych. Nie tylko pozwalają wydobyć i podkreślić naturalny smak przygotowanych potraw, ale też mają w wielu przypadkach dobroczynny wpływ na trawienie.


Do rodziny przypraw ziołowych Prymat należą: Bazylia, Cebula suszona, Czosnek granulowany, Czosnek staropolski, Gorczyca, Kminek mielony, Kminek cały, Kolendra, Koperek, Liść laurowy, Liść lubczyku, Majeranek, Rozmaryn, Natka pietruszki, Oregano, Zioła prowansalskie, Tymianek, Ziele angielskie mielone i Ziele angielskie całe.
Do najpopularniejszych ziół należą przyprawy znane i używane w kuchni polskiej od wielu lat takie jak: Majeranek, Liść laurowy, Czosnek granulowany, Oregano i Bazylia Prymat, czyli przyprawy o szerokim spektrum zastosowania.


Liść laurowy to jedna z najpopularniejszych przypraw w kuchni polskiej. Podnosi walory kulinarne wielu zup, szczególnie takich jak barszcz czerwony, zupa grochowa, kapuśniak czy żur. Doskonale aromatyzuje także tradycyjny rosół. Ponadto dodaje smaku potrawom mięsnym, zwłaszcza z dziczyzny i wołowiny. Wzbogaca smak sosów, gulaszu i gotowanych ryb. Liście laurowe są również niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych z ogórków, buraków i kapusty. Używa się ich także do peklowania mięsa oraz do potraw duszonych i do pieczeni.

Liść laurowy w ofercie Prymat odznacza się najwyższą jakością dzięki specjalną selekcji. Rygorystycznie przestrzegane normy jakości gwarantują, że ta jedna z najważniejszych przypraw kuchni polskiej za każdym razem odznaczać się będzie doskonałym kształtem, smakiem i aromatem.
Ponadto asortyment przypraw jednorodnych uzupełniono ostatnio o nowość – Rozmaryn Prymat. Zioło to o charakterystycznym, żywiczny aromacie, doskonałe do wszelkich mięs, ryb i warzyw, do tej pory zarezerwowane dla profesjonalnych kucharzy, dzięki modzie na gotowanie, coraz częściej jest poszukiwane przez naszych konsumentów.

Rozmaryn dzięki swojemu mocnemu zapachowi idealnie nadaje się do aromatyzowania oliwy z oliwek i marynowania mięs. Szczególnie dobrze komponuje się z jagnięciną i dziczyzną, a także coraz popularniejszą w Polsce baraniną. Można doprawić nim pieczone ziemniaki i pizzę oraz użyć do wypieku pieczywa takiego jak: ciabatta czy focaccia, a dodany do tradycyjnej zupy jarzynowej nada jej atrakcyjnego smaku i apetycznego aromatu. Doskonale wydobywa charakter dań kuchni polskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.
Rozmaryn jest bardzo przydatny w sezonie grillowym, kiedy oprócz mięs, możemy marynować w nim warzywa: pomidory, bakłażana, cukinię czy paprykę. Doskonale sprawdza się w połączeniu z czerwonym winem - z tym duetem możemy przygotować bazę do sosów mięsnych inspirowanych kuchnią francuską lub ugotować w nim np. świeże gruszki.




Podobne artykuły: