Zawierają witaminy z grupy B i C. Wspomagają leczenie przeziębień i grypy, a także skutecznie przyspieszają przemianę materii. Każdy może przygotować potrawę z kwiatów, wystarczy poznać kilka wskazówek. Słodkie kwiaty można stosować jako uzupełnienie deserów, podobnie jak różane nadzienie, bez którego ciężko wyobrazić sobie pączki.
 SÄ… doskonaÅ‚ym skÅ‚adnikiem nalewek, soków i herbaty. Niektóre odmiany mogÄ… posÅ‚użyć nawet jako zamiennik kosztownych przypraw – np. nagietek Å›wietnie spisze siÄ™ jako taÅ„sza wersja szafranu. Rumianek bÄ™dzie pasowaÅ‚ jako dodatek do drobiu, zaÅ› smażony kwiat cukinii podkreÅ›li smak ostrego sera lub twarogu. Kwiatami ogórka można urozmaicić ulubionÄ… saÅ‚atkÄ™. MożliwoÅ›ci jest znacznie wiÄ™cej. „Przede wszystkim jednak uwielbiam wszystkie kwiaty ziół. Wspaniale smakujÄ… kwiaty szczypiorku i czosnku! Bazylia, szaÅ‚wia, rozmaryn, tymianek wyglÄ…dajÄ… nie tylko przepiÄ™knie, ale majÄ… cudowny, delikatny smak ziół... ” - wyznaje Basia Ritz. Być może to wÅ‚aÅ›nie kwiaty pozwolÄ… Ci odkryć TwojÄ… oryginalnÄ… kulinarnÄ… drogÄ™?

Roladki z kurczaka z szynką parmeńską w kwiatowym przepychu według Basi Ritz
Składniki (dla 4 osób)
•    4 maÅ‚e, pojedyncze piersi z kurczaka
•    12 plastrów szynki parmeÅ„skiej (lub szwarcwaldzkiej)
•    Å›wieżo zmielony, czarny pieprz
•    oliwa z oliwek extra vergine do smażenia
•    12 wykaÅ‚aczek
•    5 – 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w drobnÄ… kostkÄ™
•    parÄ™ listków posiekanej, Å›wieżej miÄ™ty
•    parÄ™ listków posiekanej, Å›wieżej bazyli
•    okoÅ‚o 100-150 g mÅ‚odych liÅ›ci saÅ‚aty
•    jadalne kwiaty, np. nasturcje, aksamitki (pÄ…ki kwiatowe bez nasady szypuÅ‚y!), bratki, ogórecznik, stokrotki; w sezonie również kwiaty ziół

Sos do sałaty
•    1 pÅ‚aska Å‚yżeczka musztardy Dijon
•    6 Å‚yżek oliwy z oliwek extra vergine
•    2 Å‚yżki octu balsamicznego
•    ½ szalotki, bardzo drobno posiekanej
•    1 zÄ…bek czosnku, przeciÅ›niÄ™ty przez praskÄ™
•    1 Å‚yżka miodu
•    sól morska
•    Å›wieżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 150°C. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na 3 plastry. Ewentualnie lekko rozbić tłuczkiem otrzymując trochę bardziej płaskie filety, mniej więcej jednakowej grubości. Na każdym położyć plaster szynki, doprawić lekko pieprzem (soli nie trzeba, szynka jest wystarczająco słona). Ciasno zwinąć w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i obsmażać roladki z każdej strony po około 2 minuty, aż się lekko zrumienią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika (środkowa szyna) na ok. 15 minut (mniejsze roladki piec krócej niż większe). Musztardę, miód, sól i pieprz połączyć z octem, powoli dodawać olej i tak długo mieszać trzepaczką, aż powstanie emulsja. Dodać posiekaną szalotkę i czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidorki, bazylię i miętę. Wymieszać. Z roladek usunąć wykałaczki, przekroić ukośnie. Sałatę umyć, osuszyć i umieścić na talerzach. Polać dressingiem, dodać kwiaty i roladki.

Więcej przepisów Basi znajdziesz na stronie www.kulinarnamekka.blogspot.com


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma oliwa z oliwek
Ile kalorii ma szynka chuda
Ile kalorii ma oliwa z oliwek
Ile kalorii ma positrim
Ile kalorii ma miód
Ile kalorii ma szynka gotowana
Szynka wieprzowa bez kości kcal
Ile kalorii ma dorsz filet w panierce

Wersja do druku